Hyppää sisältöön

Koululaisten saaman opetuksen määrässä eroja - osa kunnista karsii nyt ylimääräisiä tunteja

Opetushallituksen mielestä koululaisten välinen tasa-arvo ei kuitenkaan tämän takia ole vaarassa.

Kuva: Mika Kanerva

Yle Uutiset kysyi Suomen kolmeltakymmeneltä suurimmalta kunnalta, kuinka paljon niissä annetaan opetusta peruskoulussa. Asetuksen määrittämä vähimmäismäärä on 222 vuosiviikkotuntia. Yksi vuosiviikkotunti tarkoittaa 38 tuntia opetusta lukuvuoden aikana.

Tämä vähimmäismäärä on käytössä Turussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Hämeenlinnassa. Muissa suurissa kunnissa opetusta tarjotaan jonkin verran enemmän, enimmillään vuosiviikkotuntien määrä on noin 230. Näin esimerkiksi Porvoossa, koulusta riippuen myös Helsingissä. Rovaniemellä vuosiviikkotuntimäärä on 229.

Laskennallisesti porvoolainen koululainen voi siis saada noin 12 viikkoa enemmän opetusta koko peruskoulun aikana kuin vaikkapa hämeenlinnalainen koululainen. Lisäopetuksen määrä ei kuitenkaan välttämättä jakaudu tasaisesti kaikille oppilaille tai vuosiluokille. Se voi olla lisätunti viikossa ekaluokkalaisille tai satsaus valinnaisuuteen tai laajempaan kieliohjelmaan.

Opetushallitus: Tasa-arvo ei vaarassa

Opetushallituksessa ei näistä kuntien välisistä eroista olla kuitenkaan huolissaan. Opetushallituksen yleissivistävän koulutuksen johtaja Jorma Kauppinen sanoo, että tasa-arvo turvataan perustuntimäärällä, jonka saavat kaikki.  222 vuosiviikkotuntia riittää siihen, että oppilas saa nykyisen opetussuunnitelman mukaisen opetuksen. Jos kunnat haluavat tarjota ylimääräistä, se pitää Kauppisen mielestä sallia.

– Olisi tietysti kummallista, jos paikallista päätösvaltaa rajoitettaisiin. Sehän kertoo vain paikallisesta sivistystahdosta ja paikallisista päättäjistä, jos tahdotaan tarjota jotakin enemmän ja lisää.

Kauppisen mielestä asiasta ei kannata vielä näillä tuntieroilla huolestua, jos vain perusopetuksen laatu säilyy.

– Jos nämä erot kasvavat kovin suuriksi, niin tietysti silloin on tiettyjä huolen aiheita, mutta meillä on tämä järjestelmä, jossa kaikkien pitää valtakunnallinen minimi täyttää, ja sillä turvataan yhden mukainen perusta.

Opetusta vähennetään

Ylimääräisistä vuosiviikkotunneista kutistaminen on yksi tapa säästää huonoina aikoina ja sitä on nyt nähtävissä isommissakin kunnissa. Yle Uutisten kyselyyn vastanneista kunnista Oulu, Espoo, Mikkeli ja Jyväskylä kaavailevat opetuksesta säästämistä.

Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo, että kaupungissa siirrytään vuonna 2016 uuden opetussuunnitelman myötä valtakunnalliseen minimiin opetuksen määrässä.

– Taloudelliset paineet ovat niin kovat, että tämmöisiä ylimääräisiä vuosiviikkotunteja, joita on tähän saakka pystytty pitämään, on tarkasteltava nyt kriittisesti. Ja on päädytty siihen, että siirrymme tähän minimiin.

Uusi perusopetuksen opetussuunnitelma on parhaillaan tekeillä, perusteet valmistuvat tämän vuoden loppuun mennessä. Sen tuntijakoa päätettäessä valtioneuvosto antoi lausunnon, että vähimmäistuntimäärää korotettaisiin kolmella vuosiviikkotunnilla, jolloin valinnaisuutta voitaisiin lisätä. Poliittista päätöstä asiasta ei ole kuitenkaan tullut ja uusi opetussuunnitelma on syntymässä nykyisellä vähimmäistuntimäärällä.

Tarkennus 29.9. klo 14.20: Kuopiossa käytössä vuosiviikkotunnit 222-232.