Sisäministeri Räsänen: Ulkomaalaislaissa oleva porsaanreikä kurotaan umpeen

Tähän asti myös esimerkiksi rikollisille on voitu joutua myöntämään oleskelulupa laissa olleen porsaanreiän vuoksi. Niin sanotun vapaaehtoisen paluun hankkeella parannetaan myös turvapaikanhakijoiden yhdenvertaisuutta.

Kotimaa
Päivi Räsänen.
Sisäministeri Päivi Räsänen.Seppo Samuli / Lehtikuva

Eduskunnassa on juuri käsitteillä lakimuutos, joka korjaisi tähän asti Suomen laissa olleen porsaanreiän. Sen avulla kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö on voinut jäädä maahan, jos henkilön kotimaa on suostunut ottamaan vastaan vain vapaaehtoisesti palaavia kansalaisiaan.

– Näiden henkilöiden määrä on Suomessa vuoden sisällä kymmenkertaistunut. Tässä on ollut vaarana, että tästä muodostuisi myös vetotekijä. Tietyistä maista tultaisiin tänne, kun tiedetään, että heitä ei pystytä palauttamaan, sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo.

Vapaaehtoiseen palamiseen kannustetaan raha-avustuksella, joka tulee ministerin mukaan veronmaksajille kuitenkin edullisemmaksi kuin henkilön jääminen Suomeen. Tarkkoja rahamääriä ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Ei ole mistään isoista summista kysymys, mutta sellaisista, joilla pääsee elämisen alkuun ja matkustuskustannukset kotiseudulle katetaan.

Ministerin mukaan menetelmää on jo testattu kokeiluluontoisesti ja sillä on saatu hyviä tuloksia.

Sisäministeri Päivi Räsänen vieraili tänään Suomen toisen säilöönottoyksikön avajaisissa Lappeenrannassa.