1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jugoslavia-tuomioistuimen syyttäjät vaativat Karadžićille elinkautista vankeutta

Entistä serbijohtajaa syytetään muun muassa kansanmurhasta. 69-vuotiaan Karadžićin ja syyttäjien on aika aloittaa pitkän oikeudenkäynnin loppupuheenvuorot maanantaina.

Ulkomaat
Radovan Karadzic Haagin sotarikostuomioistuimessa.
Radovan Karadzic Haagin sotarikostuomioistuimessa 11. heinäkuuta 2013.Michael Kooren / EPA

Entinen Bosnian serbijohtaja Radovan Karadžić olisi tuomittava elinkautiseen vankeuteen, jos hänet tuomitaan syylliseksi huomattavaan osaan rikoksista, joista häntä syytetään YK:n sotarikostuomioistuimessa, sanovat syyttäjät.

Karadžićia syytetään yhdestätoista rikoksesta, muun muassa kansanmurhasta. Karadžić ja Bosnian serbien entinen sotilasjohtaja kenraali Ratko Mladić väittävät toimineensa suojellakseen Bosnian serbejä.

– Hänen komennossaan alaiset tappoivat, kiduttivat ja muutoin kaltoinkohtelivat satojatuhansia muslimeja ja kroaatteja. Sarajevoa pommitettiin, ja siviilejä terrorisoitiin yli kolme vuotta, YK:n Jugoslavia-tuomioistuimen syyttäjät kirjoittavat Sarajevon piirityksestä, jossa kuoli 10 000 ihmistä.

Bosnian sodassa kuoli yli 100 000 ihmistä. Karadžićia syytetään etenkin heinäkuussa 1995 tehdystä Srebrenican joukkomurhasta. Bosnian serbijoukot tappoivat 8 000 muslimimiestä ja -poikaa.

Tuomiota puntaroitaneen vielä kuukausia

Nyt 69-vuotiaan Karadžićin pitkä oikeudenkäynti on loppusuoralla: Maanantaina hänen ja syyttäjien on tarkoitus aloittaa loppupuheenvuorot. Todennäköisesti tuomiosta päättäminen vie kuukausia.

Karadžić piiloutui sodan päätyttyä 1995. Hänet pidätettiin 13 vuoden jälkeen vuonna 2008 Serbiassa, ja oikeudenkäynti alkoi seuraavana vuonna.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi