WHO: Kokeiluvaiheessa olevia Ebola-rokotteita käyttöön ehkä jo ensi vuoden alussa

WHO korostaa, että rokoteannoksia ei saada tarpeeksi massarokotuskampanjaa varten.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo, että useita tuhansia annoksia kokeiluvaiheessa olevia Ebola-rokotteita saadaan käyttöön lähikuukausina. WHO:n mukaan rokotteet olisi tarkoitus antaa terveydenhoitohenkilökunnalle ja muille korkean sairastumisriskin omaaville.

–Jos kaikki menee hyvin, pystymme ehkä aloittamaan joidenkin rokotteiden käyttämisen sairauden vaivaamissa maissa aivan ensi vuoden alussa, tammikuussa, WHO:n apulaispääsihteeri Marie-Paule Kieny sanoi Genevessä perjantaina.

Kienyn mukaan suuren mittakaavan rokotuskampanjaa ei kuitenkaan voida järjestää, koska annoksia ei saada valmistettua riittävästi. Lisäksi on mahdollista, että rokotteiden ihmiskokeissa ilmaantuu ongelmia.

Ebolaan ei ole vielä kehitetty toimivaa rokotetta, ja WHO:n mukaan testivaiheessa olevan rokotteen saavien on toimittava ikään kuin rokotetta ei olisi. Useampi lääkefirma kehittää rokotteita parhaillaan.

Lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen ja Yhdysvaltain terveysviranomaisten kehittämää rokotetta pitäisi ensi vuoden alussa olla WHO:n mukaan noin 10 000 annosta.

WHO:n mukaan Länsi-Afrikkaa koettelevaan ebola-epidemiaan on kuollut jo yli 3 000 ihmistä.