1. yle.fi
  2. Uutiset

Palestiinalaisten presidentti syyttää Israelia kansanmurhasta

Mahmud Abbasin mielestä tuorein Gazan konflikti oli "sotarikosten sarja". Israel tuomitsi puheen. Myös Yhdysvallat kutsui puhetta loukkaavaksi ja sanoi sen haittaavan pyrkimyksiä rauhaan.

Ulkomaat
Mahmud Abbas.
Mahmud Abbas saapumassa pitämään puhettaan YK:n yleiskokouksessa.EPA / Justin Lane

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas syyttää Israelia kansanmurhasta Gazassa. Abbas sanoi YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa, että Israelia pitäisi rangaista sotarikoksista.

– Tämä tuorein Gazan sota oli sotarikosten sarjaa, joka tehtiin maailman silmien ja korvien edessä, Abbas sanoi ja luonnehti tuhoja laajuudeltaan poikkeuksellisiksi.

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman on tyrmännyt Abbasin puheen valheiden täyttämäksi. Liebermanin mukaan puhe osoittaa jälleen, että Abbas ei halua eikä voi olla diplomaattisen sopimuksen osapuoli.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki kutsui puhetta loukkaavaksi ja sanoi, että se horjuttaa rauhanpyrkimyksiä.

Gazan 50 päivää kestänyt konflikti vaati yli 2 100 palestiinalaisen ja 73 israelilaisen hengen. YK:n mukaan myös noin 18 000 kotia tuhoutui.

YK.n mukaan valtaosa kuolleista palestiinalaisista oli siviilejä. Israel sanoo siviiliuhrien johtuneen siitä, että palestiinalaisjärjestö Hamasin taistelijat ampuivat rakettinsa siviilialueilta, kuten kouluista ja moskeijoista.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi