Mielenosoittajat valtasivat Hongkongin hallituksen

Täysin vapaita vaaleja vaativat mielenosoittajat valtasivat Hongkongin hallituksen rakennuksen perjantaina. Tuhannet hongkongilaiset ovat osallistuneet viikon ajan jatkuneisiin mielenosoituksiin Kiinan keskushallintoa vastaan.

Ulkomaat
mellakkapoliiseja ja opiskelijoita sateenvarjojen kanssa
Reuters

Joukko mielenosoittajia on vallannut Hongkongin hallituksen rakennuksen. Mellakkapoliisi on poistanut rakennuksesta useita ihmisiä, mutta rakennuksessa on yhä yli 50 mielenosoittajaa. Poliisi kertoo pidättäneensä yli kymmenen ihmistä.

Yli 2 000 mielenosoittajaa kerääntyi perjantaina Hongkongin hallitusrakennuksen ulkopuolelle vaatimaan täysin demokraattisia vaaleja kaupungin seuraavasta johtajasta. Kiinan hallinto on ilmoittanut sallivansa vuonna 2017 käytävissä vaaleissa ainoastaan ehdokkaat, jotka se on ennakolta hyväksynyt.

Poliisi eristi hallituksen rakennuksen, mutta sadat mielenosoittajat onnistuivat murtamaan eristyksen ja valtaamaan rakennuksen. Mellakkapoliisi käytti pippurisumutetta rakennukseen tunkeutuneita mielenosoittajia vastaan. Lähes 30 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Mielenosoitukset Kiinan keskushallintoa vastaan ovat jatkuneet viikon. Suurin osa mielenosoittajista on yliopisto-opiskelijoita.

Brittihallinnon alaisuudesta Kiinan hallintaan vuonna 1997 siirtynyt Hongkong on nauttinut korkeasta autonomiasta. Useat hongkongilaiset ovat kuitenkin huolissaan Kiinan tiukentuvasta otteesta. Heinäkuussa arviolta puoli miljoonaa hongkongilaista osoitti mieltään Kiinan hallintoa vastaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters