1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Vesa-myrskyn kovimmat lukemat maalla 21 m/s, tänäänkin luvassa puuskia

Kovaa tuulta on lauantainakin odotettavissa suuressa osassa maata. Erityisen tuulista on Pori–Oulu-linjalla.

sää
myrskyn kaatama sähköpylväs
Yle

Tuuli yltyi yöllä myrskylukemiin maalla ja merellä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Voimakkainta puhuri oli merialueilla.

Suomenlahden edustalla Hangon ympäristössä tuulen nopeudeksi mitattiin 21,7 metriä sekunnissa ja Porvoon Emäsalossa 21,4 metriä sekunnissa.

Ahvenanmaan eteläpuolella Lemlandissa mitattiin puuska, jonka nopeus oli 29,3 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen maa-asemista korkein lukema mitattiin Helsingin Kumpulassa, 20,9 metriä sekunnissa. Järviasemilla kovin tuuli mitattiin Lappeenrannassa, 21,4 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoi Ylen aamu-tv:ssä lauantaina tuulen olleen niin voimakasta, että voidaan puhua Vesa-myrskystä. Myrskyt nimetään nimipäiväkalenterin mukaan sen mukaan, minä päivänä myrsky alkaa.

Keskituuli oli maa-alueilla korkeimmillaan noin 15 metriä sekunnissa.

– Etelärannikolla sekä idässä Saimaan vesistöalueella tuuli puuskissa paikoin myrskylukemissa eli 21 metriä sekunnissa. Yksittäisiä puita on kaatunut siellä täällä, kertoi Tuovinen.

Sähköttä oli enimmillään noin 4 000 taloutta. Aamulla lähes kaikki viat oli jo korjattu.

Tänään erityisen tuulista Pori–Oulu-linjalla

Kovaa tuulta on lauantainakin odotettavissa suuressa osassa maata. Jari Tuovisen mukaan erityisen tuulista on Pori–Oulu-linjalla, jossa puuskissa voidaan iltapäivällä mitata lähes 20 sekuntimetrin tuulia.

Päivälämpötilat ovat 11-15 astetta, Lapissa 6-10 astetta. Pohjoisessa saadaan päivän mittaan sadekuuroja.

Sunnuntaiksi tuulet heikkenevät. Maan eteläosissa päivälämpötila voi kohota 17 asteen tienoille.

Lue seuraavaksi