Turkki sallii päähuivit koulutytöille

Hallituksen hiljattain tekemän muutoksen jälkeen yli 10-vuotiaat tytöt ovat saaneet osallistua opetukseen islamilaisessa päähuivissa.

Ulkomaat

Koulut olivat juuri ehtineet alkaa, kun Turkin hallitus yllättäen ilmoitti poistaneensa huivikiellon valtion kouluista.

– Tiedän, että erityisesti osa naispuolisista oppilaistamme odotti kaiholla kiellon poistoa, lausui hallituksen puhemies Bülent Arınç tiedotustilaisuudessa.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että jopa vain 10-vuotiaat koulutytöt voivat osallistua opetukseen islamilaiseen päähuiviin pukeutuneena.

Hallitus ja opetusministeriö ovat perustelleet päätöstä yksilönvapaudella mutta useat opettajien ammattiyhdistykset ovat toista mieltä.

– Päätöksellä ei ole mitään tekemistä vapauksien kanssa: Ympäristö ja vanhemmat painostavat alaikäisen pukeutumaan uskonnolliseen asuun. Päätös on poliittinen, eikä sille ole tieteellisiä tai pedagogisia perusteita, sanoo opettajien ja tutkijoiden ammattiyhdistyksen Eğitim-Iş:n puheenjohtaja Veli Demir.

Tavoitteena uskovainen nuoriso

Tyttöjen huivikysymys on osa laajempaa keskustelua koululaitoksen muuttumisesta uskonnollisemmaksi valtiomuodoltaan maallisessa tasavallassa.

Maata on hallinnut jo 12 vuotta islamilaiskonservatiivinen Oikeus- ja kehityspuolue AKP. Sen pitkäaikainen pääministeri ja nykyinen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on myös kertonut haluavansa kasvattaa uskovaisen, konservatiivisen nuorison.

– AKP haluaa muuttaa maallisen koulutusjärjestelmän uskonnolliseksi. Puolue haluaa rakentaa konservatiivisen yhteiskunnan ja samalla oman äänestäjäkuntansa ja näin turvata oman tulevaisuutensa, katsoo Eğitim-Iş-yhdistyksen Demir.

Uskonnolliset koulut ovat yleistyneet selvästi AKP:n kaudella, viimeisen viiden vuoden aikana niiden määrä on lähes kaksinkertaistunut.

Huivit matkalla oikeuskäsittelyyn

Turkissa päähuivit ja muut uskonnolliset symbolit ovat olleet kiellettyjä kaikissa julkisissa kouluissa ja oppilaitoksissa vuosikymmenien ajan.

Yliopistoissa huivikielto kumottiin viime vuonna, muutosta kannattivat tuolloin yksilönvapauden kannalta myös monet maallistuneet turkkilaiset.

Opettajien Eğitim-Iş-ammattiyhdistys korostaa, että alaikäisten tyttöjen huivien salliminen on kuitenkin sekä Turkin perustus- että koululain vastaista.

Yhdistys onkin viemässä asian hallinto-oikeuteen ja tarvittaessa aina Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen saakka.