Uusi iPhone on kova pähkinä NSA:lle – uudet salaustekniikat yleistyvät

Edward Snowdenin paljastukset toivat julkisuuteen NSA:n urkinnan laajuuden. Ne lisäsivät myös epäluuloja yhdysvaltalaiseen teknologiaan kaikkialla maailmassa.

media
Applen uusia iPhone6-älypuhelimia myynnissä Berliinissä, Saksassa, 19. syyskuuta.
Applen uusia iPhone6-älypuhelimia myynnissä Berliinissä, Saksassa, 19. syyskuuta.Paul Zinken / EPA

Uusi iPhone 6 -kännykkä on tiukka haaste maailman tiedusteluviranomaisille, jos ne haluavat päästä urkkimaan sen sisältämiä tietoja, kirjoittaa The New York Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Puhelimen sähköpostit, valokuvat ja yhteystiedot ovat niin mutkikkaan teknologian suojaamia, ettei niihin pääse käsiksi. Jokaisessa puhelimessa on oma koodinsa, joka on hyvin vaikea selvittää.

Applen mukaan koodin murtamiseen menisi ainakin 5,5 vuotta. The New York Times tosin epäilee, että Apple ei täysin ymmärrä, kuinka nopeasti Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n supertietokoneet kykenevät murtamaan koodeja.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat kuitenkin huolissaan kehittyneen salausteknologian yleistymisestä.

Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James B. Comey arvostelee sitä, että yhtiöt ovat ryhtyneet kehittämään teknologiaa, jonka auttaa toimimaan lain väärällä puolen. Hän puhui kokouksessa, jossa käsiteltiin mahdollisuuksia toimia äärijärjestö Isisiä vastaan. Comeyn mukaan esimerkiksi sieppaustapauksissa puhelimen tietoihin pääsy on voinut auttaa uhrin löytämisessä.

The New York Timesin mukaan tiedusteluorganisaatiot uskovat yleisesti, että Applen puhelin on vasta ensimmäinen, joka pystyy torjumaan sekä NSA:n urkinnan että esimerkiksi oikeuden päätöksellä saadun luvan tunkeutua puhelimen tiedostoihin.

Tiedustelupiireissä tilannetta verrataan sveitsiläisten pankkien entiseen toimintatapaan. Ne perustivat salaisia tilejä vain kansallisten lakien kiertämiseksi.

Applen ja Googlen kaltaisissa yrityksissä huomautetaan, että Yhdysvaltain hallitus on itse vastuussa kehityksestä. Tietovuotaja Edward Snowdenin paljastukset toivat julkisuuteen urkinnan laajuuden. Ne lisäsivät myös epäluuloja yhdysvaltalaiseen teknologiaan kaikkialla maailmassa.

Erityisesti Kiinan, Brasilian ja Saksan kaltaisten maiden markkinoilla ei pärjää, jos kuluttaja ei voi luottaa siihen, että hänen tietonsa pysyvät turvassa, katsotaan näissä yhtiöissä.