Hautala: Hallitus voi kaatua Rosatom-kohuun – Vapaavuori vastasi Twitterissä

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) ei pidä mahdottomana, että hallitus kaatuisi kohuun Venäjän valtion kanssa tehdystä ydinenergia-alan yhteistyösopimuksesta. Julkisuudessa on lauantaina esitetty kysymyksiä Rosatomin roolista helmikuussa solmitun sopimuksen allekirjoittajana ja Vapaavuoren esteellisyydestä Fennovoiman ydinvoimalahankkeen täydennyksen esittelyssä.

politiikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) kommentoi lauantaina Twitterissä Suomen ja Venäjän välisen, helmikuussa solmitun, ydinenergialan yhteistyösopimuksen nyt herättämää kohua. Hautala ei pidä mahdottomana, että hallitus kaatuisi kohuun.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) vastasi myöhemmin lauantai-iltana Hautalalle Twitterissä kipakoin sanamuodoin.

Näin kohu eteni

Helsingin Sanomien haastattelemien oikeustieteilijöiden mielestä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) oli esteellinen esitellessään hallituksessa periaatepäätöksen, jonka mukaan venäläisen Rosatomin kanssa toimivan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen täydennys hyväksyttäisiin.

Vapaavuori allekirjoitti helmikuussa Suomen valtuttamana ydinenergia-alan yhteistyösopimuksen, jonka venäläisten puolelta allekirjoitti juuri Rosatom. Kun sopimus allekirjoitettiin helmikuussa Helsingissä, asiasta tiedottivat sekä TEM että Rosatom, mutta asia ei tuolloin herättänyt laajaa huomiota.

Yle Uutisten lauantaina haastattelema Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö piti yhteistyösopimusta normaalina, mutta toivoi Vapaavuoren kertovan lisää Rosatomin roolista ydinturvallisuusopimuksen allekirjoittajana sekä avaavan sopimuksen valmistelua.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti lauantaina, että tulkinnat Vapaavuoren jääviydestä ovat perusteettomia.

Julkisuudessa on esiintynyt perusteettomia tulkintoja, joissa ministeri Jan Vapaavuoren rooli Suomen ja Venäjän välisen ydinenergia-alan yhteistyösopimuksen allekirjoittajana ja Fennovoiman periaatepäätöksen täydennyksen esittelijänä on sekoitettu ja niputettu pahasti ja perusteettomasti yhteen, teollisuusneuvos Herkko Plit sanoi ministeriön lähettämässä tiedotteessa.

Ministeriön mukaan Vapaavuoren allekirjoittama yhteistyösopimus oli kahden valtion eli Suomen ja Venäjän eikä Suomen ja energiayhtiö Rosatomin välinen. Plit totesi lauantaina Yle Uutisille, että Suomi ei voi vaikuttaa siihen, kuka Venäjän puolelta allekirjoittaa tällaiset sopimukset.

Yle Uutiset ei lauantaina tavoittanut Vapaavuorta kommentoimaan asiaa.