Hongkongin johtaja lupaa uusia neuvotteluja äänestysuudistuksesta

Hongkongin johtaja kehotti tänään sunnuntaina ihmisiä jättämään mielenosoitukset väliin. Eilen mielenosoittajat valtasivat aluehallituksen rakennuksen. Mielenosoittajat ovat varautuneet poliisin pippurisumutteisiin suojalasein ja sadetakein.

Ulkomaat
sadetakein suojautuneita nuoria istuu kadulla
Moni mielenosoittaja on pukeutunut sadetakkeihin ja suojalaseihin varautuen näin pippurisumutteeseen.Epa / Alex Hofford

Hongkongin hallitus aloittaa uudet neuvottelut äänestysuudistuksesta piakkoin, lupasi alueen johtaja Leung Chun-ying tänään sunnuntaina. Viikonloppuna demokratia-aktivistit ovat osoittaneet mieltään. Tuoreimpien tietojen mukaan poliisi on jälleen tänään käyttänyt pippurisumutetta protestoijia vastaan. Eilen mielenosoittajat valtasivat aluehallituksen rakennuksen.

Kaupungissa on edelleen runsaasti poliisien rakentamia tiesulkuja. Tuhansia mielenosoittajia on hallituksen rakennuksien liepeillä. Leung ei kertonut mahdollista tarkempaa aikataulua neuvotteluille. Hän puhui nyt ensikertaa mielenosoittajille sen jälkeen, kun lähinnä opiskelijoista koostuva joukko aloitti mielenilmaukset maanantaina. Protestoijat kutsuvat itseään Occupy Central -liikkeeksi. Leung kehotti ihmisiä olemaan osallistumatta protesteihin tänään. Hän kutsui niitä laittomiksi.

Mielenilmauksia on järjestetty, sillä elokuun lopussa Kiinan parlamentti päätti pitää kiinni kontrollistaan Hongkongin vaaleissa. Kiinalainen nimityskomitea päättää Hongkongin hallintojohtajavaalin ehdokasasettelusta. Mielenosoittajat vaativat täysin vapaita vaaleja. Vaalit järjestetään 2017. Britannialle kuulunut Hongkong liitettiin Kiinaan 1997. Sillä on itsehallinto.

Kiina puolestaan on kommentoinut tänään sunnuntaina "vastustavansa laittomuuksia, jotka horjuttavat yhteiskunnan vakautta".

Kymmeniä loukkaantunut ja pidätetty

Perjantaina mielenilmauksissa loukkaantui ainakin 30 ihmistä. Occupy-liikkeen mukaan poliisi käytti kovia otteita, kuten pippurisumutetta varoituksetta. Sittemmin moni mielenosoittaja on pukeutunut sadetakkeihin ja suojalaseihin varautuen näin pippurisumutteeseen.

Noin 60 ihmistä pidätettiin perjantaina, heidän joukossaan pian 18 vuotta täyttävä opiskelija-aktivistijohtaja Joshua Wong.

Occupy-liike sai alkunsa New Yorkista 2011. Tuolloin mielenosoittajat vastustivat lähinnä talouden valtaa tavallisiin ihmisiin. Sittemmin liike on levinnyt eri puolille maailmaa. Mielenilmauksilla on pyritty tavallisten ihmisten vaikutusvallan parantamiseen, nähtiinpä vastuksena sitten taloudellinen valta tai jokin muu auktoriteetti.

Lähteet: Reuters