1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Urpilainen veroparatiiseista: Paatero voisi ottaa ohjat veropaon torjunnassa

Jutta Urpilainen (sd.) kirjoitti lauantaina blogissaan, että monikansallisten yritysten verovälttely murentaa hyvinvointivaltioiden perustaa. Urpilaisen mukaan Suomen tulisi toimia kansainvälisenä esimerkkinä ja ottaa käyttöön maaraportointimalli valtionyhtiöissä. Urpilainen heittää pallon asiassa uudelle kehitysministerille Sirpa Paaterolle (sd.).

Kotimaan uutiset
Jutta Urpilainen.
Jutta Urpilainen.Yle

Entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kirjoitti lauantaina blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että monikansallisten yritysten verovälttely murentaa hyvinvointivaltioiden perustaa.

– Verohallinnon arvion mukaan Suomesta veroparatiiseihin karkaa pelkästään yritysten siirtohinnoittelun väärinkäytön takia 320 miljoonaa euroa vuodessa, Urpilainen bloggaa.

Urpilaisen mukaan viikko sitten pidetty G20-kokous sai liian vähän huomiota Suomessa. Urpilainen kaipaakin keskustelua kansainvälisten yritysten pääomavirtojen, voittojen ja verovastuiden läpinäkyvyydestä. Hänen mukaansa kaikki haitat eivät johdu laittomuuksista, vaan myös puutteellisista verosopimuksista ja laeista.

Toiveikas Urpilainen näkee, että veropaon torjuntaan on poliittista tahtoa. Urpilainen painottaa, että asioiden poliittisen käsittelyn tulee johtaa toimenpiteisiin esimerkiksi automaattisen tietojenvaihdon osalta.

Suomen rooli esimerkkivaltiona

Urpilainen toivoo, että Suomi toimisi kansainvälisenä esimerkkinä avoimuudesta. Hän esittää toiveen asiasta uudelle kehitysministerille Sirpa Paaterolle (sd.), jonka vastuualueella on omistajaohjaus.

– Esimerkkiä voisimme näyttää sillä, että Suomi ottaisi käyttöön mahdollisimman yksityiskohtaisen ja selkeän maaraportointimallin valtionyhtiöissään. Hallituksen uusi omistajaohjausministeri voisi ottaa johtajuuden tässä hankkeessa, Urpilainen kirjoittaa.

Lisäksi Urpilainen painottaa EU:n vastuuta asiassa ja kohdentaa viestinsä erityisesti Jean-Claude Junckerille.

– Katseet kääntyvät komission uuteen puheenjohtajaan, jonka tulisi ottaa johtajuus asiassa. Emme saa ajatella, että Luxemburgin entisenä pääministerinä hän ei kokisi asiaa omakseen, vaan haluamme uskoa, että juuri sen vuoksi euroryhmän entinen puheenjohtaja haluaa todistaa edustavansa koko EU:n tahtotilaa veropaon estämisessä.

Urpilainen vaati jo valtiovarainministerinä toimiessaan lisää avoimuutta yritysten omistuksen, valtioiden välisten salaisuuksien ja pankkisalaisuuksien suhteen.

Lue seuraavaksi