Rehn Rosatom-kohusta: Vapaavuorelta syytä saada perusteellinen selvitys

Europarlamentaarikko Olli Rehn (kesk.) kirjoittaa blogissaan että Fennovoimasta uhkaa tulla uusi energia- ja teollisuuspolitiikan pohjakosketus.

politiikka
Olli Rehn.
Olli Rehn.Yle

Entinen talouskomissaari Olli Rehn (kesk.) vaatii elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelta (kok.) selvitystä "Suomen valtion ja venäläisen Rosatom-yhtiön välisestä erityissopimuksesta". Rehn esitti vaatimuksen blogissaan (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina.

– Ministeri Vapaavuorelta on syytä saada perusteellinen selvitys asiasta. Kyse on koko hallituksen teollisuuspolitiikan linjasta, josta pääministeri Stubb tietysti viime kädessä vastaa, Rehn kirjoittaa.

Kirjoituksellaan Rehn viittaa Suomen ja Venäjän väliseen sopimukseen yhteistyöstä ydinenergian rauhanomaisen käytön alalla. Venäjän valtion puolelta allekirjoittajana sopimuksella oli Rosatom. Suomen valtio valtuutti helmikuussa tehdyn sopimuksen allekirjoittajaksi Vapaavuoren.

Sopimuksesta nousi kohu lauantaina, kun kaksi oikeustietieteilijää arvioi Helsingin Sanomille Vapaavuoren olleen mahdollisesti esteellinen esitellessään hallitukselle periaatepäätöksen täydennystä, jossa Rosatomin kanssa toimivan Fennovoiman periaatepäätös hyväksyttäisiin ja Teollisuuden Voiman hylättäisiin.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi lauantaina pitävänsä tulkintoja Vapaavuoren jääviydestä perusteettomina. Yle Uutiset ei tavoittanut Vapaavuorta kommentoimaan asiaa.

"Fennovoiman hanketta katsottava Rosatomin valossa"

Rehnin mukaan Fennovoiman ydinvoimalahanketta on nyt katsottava tarkemmin Rosatomin valossa.

Merkit viittaavat nyt siihen, että tästä Rosatom-sopasta on kehkeytymässä uusi ja vakava energia- ja teollisuuspoliittinen pohjakosketus.

Olli Rehn

– Yhtiö on tiukasti Venäjän johdon poliittisessa ohjauksessa oleva taloudellinen toimija, Rehn bloggaa.

Rehn muistuttaa blogissaan, että Euroopan parlamentti kehottaa päätöslauselmassaan jäsenvaltioita peruttamaan Venäjän kanssa suunnitellut energia-alan sopimukset.

– Sen mukaisesti ei luonnollisesti tulisi käynnistää myöskään uusia ydinvoimahankkeita Venäjän kanssa niin kauan kuin maa jatkaa voimapolitiikkaansa Ukrainassa, kirjoittaa Rehn.

Rehn pelkää, että Rosatom-yhteistyöstä on tulossa energia- ja teollisuuspoliittinen ongelma.

– Merkit viittaavat nyt siihen, että tästä Rosatom-sopasta on kehkeytymässä uusi ja vakava energia- ja teollisuuspoliittinen pohjakosketus. Uuteen venäläiseen ydinvoimaan tehtävä, taloudellisesti epävarma ja poliittisesti rujo investointi tulee myös syrjäyttämään vuosikausiksi tarpeelliset investoinnit uusiutuvaan, vihreään energiaan. Tätä menoa Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka samalla putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla, kirjoittaa Rehn.