1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan konservatiiveille enemmistö senaattiin

Lopullisia tuloksia odotetaan maanantaina. Kansallinen rintama on saamassa ensimmäiset ensimmäiset paikkansa senaatissa.

Ulkomaat

Presidentti François Hollanden sosialistit ovat kärsineet tappion Ranskan parlamentin ylähuoneen eli senaatin vaaleissa.

Sunnuntain vaalein lopulliset tulokset selvinnevät vasta maanantaina, kun myös Ranskan merentakaisten alueiden äänet saadaan Pariisiin. Jo nyt on selvää, että konservatiivit saavat enemmistön senaatiin. Äärioikeistolainen Kansallinen rintama saa ensimmäiset kaksi paikkaansa senaattiin.

Tulos oli odotettu, sillä sosialistien suosio on alamaissa. Lisäksi senaatin valitsevat valitsijamiehet, jotka koostuvat kuntien edustajista. Moni heistä on noussut virkaansa oikeistolle voittoisten kevään kansalliskokousvaalien jälkeen.

Konservatiivien menestystä on siivittänyt myös UMP-puoluetta edustavan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn ilmoitus paluusta politiikkaan. Hän aikoo pyrkiä puolueensa puheenjohtajaksi

Sosialisteilla on kuitenkin vielä enemmistö parlamentin alahuoneessa eli kansalliskokouksessa. Kansalliskokous on ratkaisevassa asemassa lakeja hyväksyttäessä, mutta senaatissa konservatiiveilla on mahdollisuus hidastaa Hollanden tukemien lakien voimaantuloa.

Senaattoreita on yhteensä 348. Joka kolmas vuosi valitaan puolet senaattoreista. Ranskan perustuslain mukaan senaatin puhemies nousee presidentiksi, jos presidentti eroaa tai kuolee.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi