Japanin tulivuorenpurkauksen pelastustyöt keskeytettiin jälleen

Ainakin 31 ihmisen uskotaan kuolleen lauantaisessa purkauksessa. Pelastustyöntekijät ovat tuoneet vuorelta 12 ruumista, mutta työt muiden tuomiseksi alas jouduttiin keskeyttämään tuhkan ja myrkyllisten kaasujen vuoksi.

Ulkomaat
pelastajajoukko kiipeää jonossa vuorelle
Pelastajia Ontake-vuorella 28. syyskuuta.Japanin puolustusministeriö / EPA

Japanissa on jälleen keskeytetty uhrien noutaminen Ontaken tulivuoren alueelta myrkyllisten kaasujen ja tuhkan vuoksi.

Pelastustyöntekijät onnistuivat maanantaina tuomaan helikopterilla alas kahdeksan ruumista lisää ennen kuin työ keskeytettiin. Sunnuntaina vuorelta tuotiin neljä ihmistä. Jo sunnuntaina pelastustyöt jouduttiin kertaalleen keskeyttämään, kun huipulla voimistunut rikinkatku nostatti pelkoja myrkyllisistä kaasuista.

Kaikkiaan ainakin 31 ihmisen uskotaan kuolleen Ontaken lauantaisessa purkauksessa, joka sinkosi ilmaan tuhkaa ja kiviä ja peitti vuoren tuhkakerrokseen.

Neljän ihmisen on vahvistettu kuolleen, minkä lisäksi pelastustyöntekijät ovat löytäneet huipun läheltä 27 ihmistä, jotka eivät hengitä ja joiden sydän on pysähtynyt. Viranomaiset eivät vahvista kuolemantapauksia ennen lääkärin varmistusta.

Pelastusviranomaiset selvittävät yhä kadonneiden määrää. Tulivuorenpurkauksen alkaessa sää oli hyvä ja vuorella oli patikoimassa satoja ihmisiä. Patikoijia arvioidaan olleen ainakin 250, mutta tarkka määrä ei ole tiedossa. Poliisin mukaan vain kaksi löydetyistä kuolleista tai kuolleiksi epäillyistä on tähän mennessä tunnistettu.

Suurin osa patikoijista pääsi tiettävästi vuorelta sunnuntai-iltaan mennessä. Osa loukkaantuneista täytyi pelastaa helikoptereilla tai paareilla.

Tulivuori syöksee edelleen ilmaan tuhkaa ja Japanin ilmatieteen laitos varoittaa uusista purkauksista. Ihmisiä on kehotettu pysymään poissa alueelta, sanoo Japanin yleisradioyhtiö NHK (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP, AFP, Reuters