EPP ei ymmärrä sosialistien taliban-puheita Kataisesta: Outoa

Euroopan kansanpuolueen EPP:n europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weber tukee voimakkaasti Jyrki Kataista Ylelle antamassaan lausunnossa.

Ulkomaat
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenOlivier Hoslet / EPA

Euroopan parlamentti alkaa tänään maanantaina tentata komissaariehdokkaita, jotka komission tuleva puheenjohtaja, Jean-Claude Juncker (EPP) on valinnut komissioonsa. Kuulemisten jälkeen parlamentti äänestää, hyväksyykö se komission.

Jyrki Kataiselle (EPP) Juncker kaavailee kasvusta ja työllisyydestä vastaavan varapuheenjohtajan paikkaa. Sosialistiryhmän varapuheenjohtaja sanoi viime viikolla Ylen haastattalussa, etteivät eurodemarit hyväksy Kataista tehtävään, koska tämä on ollut budjettivajetta vahtiessaan ”varsinainen taliban”.

EPP:n ryhmäpuheenjohtaja Manfred Weber pitää Kataista ”ehdottoman sopivana” tehvävään.

- Pidän outona, että sosiaalidemokraatti arvostelee poliitikkoa, joka on tehnyt menestyksekästä talouspolitiikkaa, samaan aikaan kun eräät sosiaalidemokraattihallitusten johtamat jäsenvaltiot viivyttävät tarvittavien uudistusten tekoa, Weber sanoo Ylelle lähettämässään lausunnossa.

Weber muistuttaa, että Suomen hyvä taloudellinen asema johtuu Kataisen hallituksen politiikasta, jota kokoomus ja sosiaalidemokraatit yhdessä johtivat.

- Jyrki Kataisen hallitus teki Suomessa yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa tasapainoista talouspolitiikkaa, joka vei Suomen talousvaikeuksien läpi.

Weberin mukaan Kataisella on europarlamentin S ja D –ryhmän tuki takanaan. Jotta komissio tulisi hyväksytyksi, se tarvitsee sekä EPP:n että sosialistien tuen.

Euroopan komission tuleva puheenjohtaja Juncker edustaa Euroopan kansanpuoluetta EPP:tä, joka on parlamentin suurin ryhmä. EPP-läisiä ovat myös varapuheenjohtajat, joille Juncker esittää vastuuta talouden ohjaamisesta.

Viime viikolla europarlamentin sosialistiryhmän varapuheenjohtaja, espanjalainen Enrique Guerrero Salom arvosteli Ylen haastattelussa Jyrki Kataisen valintaa varapuheenjohtajaksi. Hänen mukaansa sosialistit eivät hyväksy Kataisen valintaa, koska tämä on antanut kasvot tiukalle taloudenpidolle. Sosialistit eivät hyväksy sitä, että EPP-läiset varapuheenjohtajat voisivat ohjata taloutta ohi sosialistien talouskomissaarin. Ranskan Pierre Moscovici sai sosialistien painavimman salkun taloudesta ja eurosta vastaavana komissaarina. Nykyisessä komissiossa tehtävä on Jyrki Kataisella, aiemmin Olli Rehnillä.