Suomen Hongkongin-pääkonsuli: Paikallishallinto puun ja kuoren välissä

Yhtäällä ovat demokratiaa vaativat liikkeet, toisaalla on Kiinan kansantasavallan johto, sanoo pääkonsuli Jari Sinkari. Hän arvioi Hongkongin mielenosoitusten jatkuvan ainakin keskiviikkoon asti.

Ulkomaat

Paikallinen hallinto Hongkongissa on puun ja kuoren välissä, sanoo Suomen Hongkongin-pääkonsuli Jari Sinkari.

Hänen mukaansa yhtäällä ovat demokratiaa vaativat liikkeet ja toisaalla on Kiinan Pekingissä valtaa pitävä kansantasavallan johto.

Mielenosoitukset Kiinan keskushallintoa vastaan ovat jatkuneet Hongkongissa yli viikon. Niissä vaaditaan Hongkongiin täysin vapaita vaaleja.

– (Hongkongin) paikallishallinto on puun ja kuoren välissä. Osittain tästä syystä he ovat halunneet antaa tiukan viestin, että he haluavat pitää tämän tilanteen käsissään.

– Ehkä tämä on sitten osittain johtanut poliisin varsin voimakkaisiin voimatoimiin. On käytetty muun muassa kyynelkaasua ja pippurisumutinta, Sinkari sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa maanantaina.

Sinkari arvioi protestien jatkuvan Hongkongissa ainakin keskiviikkoon asti. Alueella vietetään tuolloin symbolista kansallispäivää, hän kertoo.

– Voisi kuvitella, että mielenosoittajat haluavat käyttää hyväkseen tämän symbolisen päivän. On kuitenkin vaikea ennakoida, kuinka kauan tätä liikehdintää jatkuu.

Sinkarin arvion mukaan mielenosoitukset eivät ole laantuneet yön aikana kovin paljoa. Vaikka mielenosoituksia on esiintynyt eri puolilla Hongkongia, toistaiseksi ne ovat pysyneet suhteellisen rajatulla alueella.

Hänen mukaansa poliisin tiesulkuja ei ole pääkonsulaatin lähiympäristössä.

Hongkongissa on suljettu jonkin verran kouluja ja pankkeja mielenosoitusten vuoksi, Sinkari sanoo. Tämän lisäksi bussit ovat alkaneet kiertää ydinkeskustan.

– Siinä mielessä (mielenosoituksista) on ollut jonkin verran haittaa tavalliselle elämälle, Sinkari katsoo.

– Pitää muistaa, että täällä on lomaviikko. Tavallaan tämmöinen liike-elämän arki hiljenee muutenkin tällä viikolla.