1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afganistan sai uuden presidentin

Ashraf Ghani vannoi maanantaina presidentin virkavalan. Hänet presidentinvaaleissa haastanut Abdullah Abdullah otti hoitaakseen pääministerin virkaa vastaavat tehtävät.

Ulkomaat
Ashraf Ghani
Ashraf Ghani virkaanastujaisissa.Reuters

Afganistanin uusi presidentti Ashraf Ghani on vannonut virkavalansa. Hän otti presidentin tehtävät vastaan Hamid Karzailta, joka on johtanut Afganistania 13 vuoden ajan.

Tämä oli ensimmäinen kerta Afganistanin historiassa, kun vallan piti vaihtua demokraattisissa vaaleissa valitulta johtajalta toiselle. Ghanin nousu presidentiksi ei kuitenkaan sujunut mutkitta eikä vaalitulos ole kiistaton.

Kesäkuussa järjestetty presidentinvaalien toinen kierros johti pitkälliseen kiistaan Ghanin ja hänen vastahehdokkaansa välillä siitä, kuka vaalit todellisuudessa voitti.

Alustavan vaalituloksen mukaan Ghani voitti, mutta Abdullahin mukaan vaalivilpin avulla. Kiista ratkaistiin lopulta niin, että osapuolet neuvottelivat sopimuksen vallanjaosta. Sopimuksen mukaan Ghanista tuli presidentti ja Abdullah sai hoitaakseen pääministerin virkaa vastaavat tehtävät.

Myös Abdullah vannoi virkavalansa maanantaina.

Hamid Karzai johti Afganistania siitä lähtien, kun ääri-islamilainen Taliban-hallinto syrjäytettiin Yhdysvaltain johtamassa hyökkäyksessä vuonna 2001.

Lentokentän lähellä räjähti pommi

Pääkaupungin Kabulin lentokentän lähellä räjähti pommi muutama minuutti ennen kuin Ghani vannoi virkavalansa, kertoo turvallisuusjoukkojen jäsen uutistoimisto Reutersille.

Hänen mukaansa pommi räjähti tarkastuspisteellä ja vaati uhreja. Määrästä ei ole kuitenkaan tietoa.

Kabulin ennestäänkin tiukkoja turvatoimia kiristettiin virkaanastujaisten alla, koska Taliban-kapinallisten pelättiin yrittävän häiritä tilaisuutta tai iskeä sinne saapuvia arvovieraita vastaan.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi