Kahvi on parhaimmillaan heti keitettynä - näillä vinkeillä kahvinkeittosi onnistuu

Hyvä kahvilaatu, laadukas kahvinkeitin, kahvimylly, vaaka ja termospullo ovat avaimet hyvään kahviin.

Aamu-tv
vettä kaadetaan kahvinsuodatussuppiloon
Kahvinpaahtaja Petri Nieminen paljastaa kahvin keittämisessä salat. Tärkeintä on se, että kahvia ei pidä varsinaisesti keittää vaan uuttaa.

– Olennaista on, että kahvi kastellaan tasaisesti. Näin vesi uuttaa makuaineet ja maut juomaan tasaisesti, kuvailee kahvinpaahtaja Petri Nieminen.

Kahvinkeitin tekee uuttamisen automaattisesti, mutta suodatinkahvin voi myös uuttaa itse ja valuttaa vettä suodattimen läpi.

Kahvi on parhaimmillaan heti valmistamisen jälkeen. Pahinta on jättää kahvi keittimen levylle kiehumaan. Levyllä juoma alkaa kitkeröityä nopeasti.

– Kahvin voi laittaa heti keittämisen jälkeen termospulloon ja siinä se säilyy puoli tuntia tai jopa useamman tunnin ja se pysyy erittäin hyvänä.

Älä kiehuta vettä kun valmistat kahvia

Vaikka puhutaan kahvinkeitosta, veden kiehuttaminen on juuri se, mitä pitää välttää. Täydellinen lämpötila vedelle on 93–96 astetta.

– Vettä ei pidä kiehuttaa, koska kiehuessa vedestä poistuu happea. Nimenomaan happi muodostaa makuja kielellä, sanoo kahvinpaahtaja Nieminen, joka paahtaa kahvia työkseen helsinkiläisestä paahtimo- ja suklaakauppa Caffissa.

Nieminen kertoo, että ainoa kahvintekotapa, jossa kahvia keitetään, on turkkilainen kahvi, jossa juomaa keitetään sokerin kanssa.

Kahvin määräksi on vakiintunut 60 grammaa kahvia litraa vettä kohti. Nieminen sanoo, että kahvimitallinen desilitraan vettä vastaa tätä oikeaa annostusta.

– Kahvin voi myös punnita erillisellä vaa´alla.

Sokerilla vai ilman, maidolla vai mustana?

Kahvinjuonnissa ei Niemisen mukaan ole sääntöjä.

– Alkuperäiset kahvin maut ovat parhaimmillaan mustana juotuna, Nieminen sanoo.

Kahvinpaahtaja Nieminen suosittelee myös kahvin jauhamista itse, sillä vaikka paahtimot pakkaavat kahvinsa hyvin, jauhamisen jälkeen kahvi alkaa hapettua.

– Papuna kahvi säilyy parhaiten. Tuore on aina tuore.