Turun päättäjät sormi suussa toriparkin kanssa – jälleen kerran

Turun kauppatorin alle suunniteltua pysäköintiluolaa eli toriparkkia on väännetty Turkuun jo vuosikausia. Lukuisat valtuustot ovat päättäneet asiasta – sekä rakentamisen puolesta että vastaan. Asia nousi esiin jälleen viikko sitten, kun 28 valtuutettua teki aloitteen toriparkin tuomisesta vielä kerran valtuuston käsiteltäväksi.

Kotimaa
Turun kauppatori.
Yle Uutisgrafiikka

Turun ex-kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty sanoo suoraan, että Turun toriparkista on muodostunut elämää suurempi kysymys, jossa rintamalinjat on vallattu ja sen jälkeen on jämähdetty juoksuhautoihin.

Lahoniitty ihmettelee, että 15 vuoden aikana toriparkki on ollut jo monen valtuuston käsittelyssä, mutta valmista ei ole saatu aikaan.

– Jos asiaa ajattelee poliiittisen järjestelmän kannalta, niin tilanne on ongelmallinen ja vakava, koska asiat seisovat, Armas Lahoniitty sanoo.

Samoilla linjoilla on politiikan johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Tämä johtaa kestämättömään tilanteeseen. Mikään ei koskaan tule valmiiksi, jos aina uusi valtuusto saa repiä entisten valtuustojen päätökset auki. Kuntalaisten kannalta tilanne on huolestuttava ja luottamus päätöksentekoon kärsii, sanoo Markku Jokisipilä.

Kaupungin kokonaisetuakin pitäisi ajatella

Armas Lahoniitty toivoo, että Turusta löytyisi päättäjiä, jotka miettisivät päätöksiä kaupungin kokonaisedun kannalta enemmän kuin ehkä toriparkkiasiassa on vuosien saatossa tehty.

Kuntalaisten kannalta tilanne on huolestuttava, ja luottamus päätöksentekoon kärsii.

Markku Jokisipilä

– Muuten voi käydä niin, että vanhat päätökset otetaan aina uudelleen käsittelyyn ja äänestetään jo päätetyistä asioista.

– Tämä järjestelmähän sinällään on luotu vähemmistön turvaksi. Se kuuluu tähän demokraattiseen järjestelmään, jossa päätöksenteko tehdään yksinkertaisella enemmistöllä, mutta vähemmistöllä on sitten kuitenkin tietty pelivara, muistuttaa Lahoniitty.

Uusin käänne, jossa jo valmiiksi luultu toriparkin rakentaminen tuleekin jälleen kerran valtuustoon, saa kokeneen politiikan tutkijankin ymmälleen.

– Menettelytavat tarjovat tämänkin mahdollisuuden, ja kertaalleen tehty päätös voidaan ottaa uudelleen esille. Sikäli on perusteltua, että keskustelu toriparkista jatkuu.

– Sekä toriparkin vastustajilla että kannattajilla on demokratian kannalta hyviä argumentteja asian uuteen käsittelyyn, Markku Jokisipilä sanoo.

Rintamalinjat eivät toimi omantunnon kysymyksissä

Turun toriparkki on lähentänyt myös yhteistyöhön aiemmin huonosti kyenneitä ryhmiä.

– Hienoa, että vasemmistoliitto, vihreät ja Olavi Mäenpää ovat löytäneet toisensa, naurahtaa pastori Kari Kanala Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Kun kaivinkone on pantu torilla kuoppaan, niin sen jälkeen pitäisi olla pulinat pois.

Armas Lahoniitty

– Perinteiset puolueiden rintamalinjat eivät tässä toimi. Tämä on samaan tapaan omantunnon kysymys kuin valtakunnallisesti on vaikkapa ydinvoima eduskunnassa, säestää politiikan tutkija Markku Jokisipilä.

Kari Kanala toivoo, että tuleva toriparkkiäänestys olisi vihdoin se viimeinen, eikä asiaa enää enempää vatvottaisi.

– Kun nyt asiasta äänestetään, toivotaan että sitten pulinat pois, Kari Kanala sanoo.

Samaa toivoo myös Armas Lahoniitty. Tosin hän myös muistuttaa, miksi vaalit ylipäänsä järjestetään: päätöksentekijöitä vaihdetaan ja silloin uusia ajatuksia saattaa tulla.

– Mutta sitten kun kaivinkone on pantu torilla kuoppaan ja lähdetty kaivamaan, niin sen jälkeen pitäisi olla pulinat pois.