Tuula-Liina Varis: Naisen paras ystävä

Tuula-Liina Varis on kirjoittanut psykologisen romaanin, jossa kuvataan erilaisten ihmisten outoja, osin vääristyneitäkin mielenliikkeitä ja poliisin järjestelmällistä työtä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Tuula-Liina Varis
Tuula-Liina Varis: Naisen paras ystävä
Tuula-Liina Varis: Naisen paras ystäväWSOY

Ihmisen lapsuudessa kokema hylätyksi tuleminen ja sen paikkaaminen kyseenalaisin keinoin, voi johtaa arvaamattomiin jopa toisille ihmisille hengenvaarallisiin seurauksiin. Lapsuudessa hylätyksi tulleen lapsen vinoon kasvanut minuus ja sen vaaralliset seuraukset ovat aiheena Tuula-Liina Variksen uusimmassa romaanissa nimeltään Naisen paras ystävä. Kirjan on kustantanut WSOY. Kyseessä on Tuula-Liina Variksen 16. kaunokirjallinen teos.

Joensuun näköiseen itäsuomalaiseen kaupunkiin saapuu helteisenä loppukesän päivänä mies, joka on etsimässä hänet jättänyttä naista. Pienenä poikana miehen hylänneen äidin jälkeen ensimmäistä, joka on rohjennut jättää hänet. Miehellä on vihiä vain paikkakunnasta, missä nainen mahdollisesti on ja etsiminen on siksi summittaista. Sattumalta mies huomaa erään naisen pudottavan kassia kaivellessaan lompakkonsa, jonka mies kohteliaana, ja koska lompakossa ei ole kuin pikkurahaa, palauttaa naiselle. Päivän hellettä lievittääkseen mies etsiytyy lähimpään ravintolaan jotain juodakseen. Hänen astuessaan ravintolan teranssille tulee lompakkonsa pudottanut nainen myös ravintolaan. Luontevasti nainen pyytää mieheltä saada istua samaan pöytään.

Henkirikos

Virkistäviä juomien nauttimisen myötä sukeutuu miehen ja naisen välille keskustelu, jossa kumpikin uskoutuu toiselle. Uskoutumista edesauttaa miehen jo tavaksi tullut oman elämän kuvittelu ja naisen humalatila. Tällä kertaa mies kertoo olevansa työhaastattelussa ollut poliisi. Viinin juonnin jälkeen on luontevaa lähteä naisen juuri myydylle asunnolle jatkamaan keskustelua ja tutustumaan toisiinsa paremmin. Miehelle jonkinlaisena pontimena läheisempään tutustumiseen on naisella laukussa oleva asuntokaupassa saatu suuri rahamäärä. Hetken mielijohteesta, ikäänkuin sattumalta, mies kuristaa naisen tämän kauniilla silkkihuivilla. Rajattomassa itsevarmuudessaan mies uskoo hävittäneensä kaikki jäljet käynnistään naisen luona. Hotellissa nukutun yön jälkeen mies palaa takaisin Helsinkiin. Hän on aivan varma, ettei häntä kyetä yhdistämään naisen kuolemaan ja että voi rauhassa jatkaa hänet jättäneen naisen etsimistä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Muutaman päivän kuluttua naisen kuolema tulee kuitenkin ilmi, kun asunnon uudet omistajat tulevat katsomaan uutta kotiaan. Poliisi alkaa tutkia kuolemantapausta, joka vaikuttaa kummalliselta. Tekijästä ei ole edes vähäistä vihiä. Tutkintaan sekaantuu myös lähellä asuva mutta kesälomalla oleva naispoliisi.

Psykologinen trilleri

Kuten visaisimmissakin rikoksissa poliisin järjestelmällinen työ johtaa lopulta tekijän jäljille, varsinkin koska tekijä on itsevarmuudessaan huolimaton. Hän lähettää kauniin silkkihuivin, tappovälineen, sovinnon eleenä naiselle, jota hän on etsinyt. Erikoisen huivin on moni kaupunkilainen nähnyt ja se on jäänyt ihmisten mieleen. Poliisi järjestää miehelle ansan, joka laukeaa.

Vaikka kustantaja mainostaa Variksen uutuutta psykologisena trillerinä, ei mielestäni ole kyse mistään trilleristä tai edes jännitysromaanista. Tietäähän kirjan lukija alusta asti rikoksen tekijän. Pikemminkin Tuula-Liina Varis on kirjoittanut psykologisen romaanin, jossa kuvataan erilaisten ihmisten outoja, osin vääristyneitäkin mielenliikkeitä ja poliisin järjestelmällistä työtä. Lapsena hylätty mies on rakentanut itselleen uuden ja keinotekoisen minuuden. Hän kokee olevansa oikeutettu ihmisten huijaamiseen, koska hänen koko minuutensakin on yhdenlaista huijausta.

Hyvänä apuna ihmisten huijaamisessa on tänään nettimaailma. Sen kautta myös juttua tutkivan naispoliisin perhe joutuu mukaan miehen tekemiin huijauksiin. Miten niissä huijauksissa käy? Sen te voitte lukea Tuula-Liina Variksen psykologisesta romaanista nimeltään Naisen paras ystävä.