1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Silvia Modig Palmian yhtiöittämisestä: Emme lähde mukaan kompromisseihin

Helsingin vasemmisto pitää vihreiden kompromissiesitystä Palmian yhtiöittämiseen kikkailuna. Pitkään sorvatusta eläkeratkaisusta Yle Helsingin nettistudiossa vieraillut Silvia Modig (vas.) löytää sen sijaan myös hyviä puolia.

Kotimaan uutiset
Silvia Modig Ylen aikaisen studiossa
Yle Helsingin toisessa nettistudiossa Pasilan parlamentin penkkiin istahti Vasemmistoliiton kansanedustaja ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Sivia Modig. Toimittajina ovat Marika Ahonen ja Sannika Michelsson.

Helsingin vasemmisto ei hyväksy vihreiden esittämää kompromissiratkaisua kaupungin liikelaitos Palmian yhtiöittämisestä.

Emme lähde mukaan mihinkään kompromisseihin, jotka yhtiöittäisivät enemmän kuin on pakko.

Silvia Modig

Helsingin Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun), että vihreät on esittänyt kompromissia, jossa Palmian työntekijät siirtyisivät yhtiöittämisen jälkeen Avaintyönantajien sopimukseen PAM:n sopimuksen sijaan. Avaintyönantajien sopimus takaisi PAMia paremmat työehdot ja esimerkiksi JHL on pitänyt esitystä varteenotettavana.

Palmian työntekijät ovat olleet huolissaan yhtiöittämisestä ennen kaikkea siksi, että yhtiöittämisen myötä työntekijöiden työehtosopimus vaihtuisi ja siten myös palkat ja muut edut heikkenisivät.

Maanantaina Yle Helsingin nettistudiovieraana ollut Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Silvia Modig (vas.) pitää vihreiden ehdotusta kikkailuna.

– Se ongelma ja näkemysero meidän ja vihreiden välillä on se, että meidän mielestä ei pidä yhtiöittää yhtään enempää kuin laki vaatii ja se tarkoittaa noin kuutta prosenttia Palmian toiminnasta. Tämä ei ole tulkintakysymys vaan fakta. Emme me lähde mukaan mihinkään kompromisseihin, jotka yhtiöittäisivät enemmän kuin on pakko, koska se ei ole periaatteellisesti hyvä vaihtoehto.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee kiisteltyä yhtiöittämisasiaa jälleen maanantaina kokouksessaan. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo sanoo, että asiasta keskustellaan vielä maanantaina muiden kaupunginhallituksessa olevien ryhmien kanssa. Sen enempää Honkasalo ei halua tässä vaiheessa neuvotteluja kommentoida.

Alibudjetoidaanko sote-asioita tietoisesti?

Modig kommentoi myös Helsingin sosiaali- ja terveystoimen aikeita vähentää työntekijöitään sadoilla tulevina vuosina. Sote-puoli on ylittämässä budjettinsa jälleen tänä vuonna kymmenellä miljoonalla eurolla.

– Jos se budjetti ylittyy joka vuosi, niin voi syystä kysyä alibudjetoidaanko me se silloin. Sehän on perustuslaissa kiellettyä tietoisesti alibudjetoida asioita.

Modigin mukaan tässä vaiheessa pitäisi katsoa Helsingin sote-palveluverkon uudistaminen loppuun ennen kuin mitään suurempia muutoksia ryhdytään tekemään.

Helsinki kaavailee sosiaali- ja terveyspalveluiden keskittämistä suurempiin yksiköihin, saman katon alle. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi pienempien terveysasemien yhdistämistä.

– Puolet Helsingin menoista menee soteen ja jos mietimme kaupunkilaisen kannalta, siellä on ne kaikkein tärkeimmät palvelut, joiden pitää toimia, että ihmien on turvassa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd.) sanoi viime viikolla Yle Uutisille, että osa valtuutetuista haluaisi, että palvelut säilyvät joka korttelissa, mutta se ei ole tulevaisuudessa mahdollista. Lautakunta käsittelee asiaa jälleen tiistaina.

– Kyllä terveyspalveluiden pitää olla jossain määrin lähipalveluita. Tietyt palvelut tietenkin mitä ei niin usein tarvitse, voivat olla vaikkapa metromatkan päässä. Me olemme lautakunnissa puolustaneet lähipalveluita, Modig myöntää.

"Eläkeratkaisussa myös hyvää"

Se tukee paremmin niitä ihmisiä, jotka eivät ole kuluttaneet koulunpenkkiä vaan menneet suoraan raksalle töihin.

Silvia Modig

Eläkeratkaisuun Modig suhtautuu puolueen puheenjohtajaaPaavo Arhinmäkeä (siirryt toiseen palveluun)myönteisemmin. Hänen mukaansa ongelma on kuitenkin se, ettei eläkeratkaisu edelleenkään puutu työssäjaksamiseen tarpeeksi hyvin.

Modig huomauttaa, että harva jaksaa nykyiseenkään eläkeikään, 63-vuoteen asti töissä vaan syystä tai toisesta joutuu jäämään pois töistä jo ennen sitä.

– En ymmärrä miten ihminen jaksaisi sen pidempään jatkossakaan, vaikka nostaisimme ikärajan 99 vuoteen. Ihminen ei jaksa päivääkään pidempään kuin se jaksaa, ja siihen pitäisi tarttua miksi niin moni ei jaksa koko työuraansa.

– Se mikä siinä on hyvää on se, että se tukee paremmin niitä ihmisiä, jotka eivät ole kuluttaneet koulunpenkkiä vaan menneet esimerkiksi suoraan raksalle töihin peruskoulusta. Nyt eläke alkaa kertyä 17-ikävuodesta, ja siinä mielessä se on oikeudenmukaisempi kuin aikaisemmin.

Lue seuraavaksi