Mustikkasato takasi thaipoimijoille ison tilipussin

Thaipoimijat tekivät selvästi viime vuotta paremman tilin, laskee Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta. Kiantaman kutsumien 450 poimijan keskitulo asettuu hänen mukaansa 2500 euron tienoille, kun viime vuonna jäätiin 1800 euroon.

talous
Roskaista mustikkaa lähikuvassa.
Jarkko Remahl / Yle

Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta on kesään tyytyväinen, vaikka puolukkasato osoittautui hankalaksi poimia. Puolukkaa kyllä oli, mutta marikot olivat sellaisissa paikoissa, että niiden poiminta oli hidasta eikä tuonut odotettua tulosta. Kesän pelastajaksi osoittautuikin mustikka.

– Mustikkaa oli Kainuussa paljon ja onnistuimme poimijoiden sijoittelussa niin, että kaikki olivat hyvillä marjapaikoilla. Lisäksi mustikkakausi oli poikkeuksellisen pitkä, tilinteko jatkui aina syyskuun 10. päivän tienoille saakka.

Pelkästään marjamäärä ei ole kaiken ratkaisu, tuurillakin on merkitystä.

– Luonnon kanssa onnella ja sääolosuhteilla on aina vaikutuksensa, ja nyt onni oli myötä mustikan kanssa. Poimijoiden keskiansio kasvoi merkittävästi viime vuodesta, tosin vuoden 2012 huippuansioihin ei ylletty.

Mustikasta maksettiin enemmän kuin ennalta laskettiin

Mustikan kilohinta nousi viime vuodesta 30 sentillä, mikä on seurausta muiden maiden heikosta marjasadosta, sanoo Kiantaman Vernu Vasunta.

– Mustikkasato oli pettymys Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Baltiassa ja osin Ruotsissakin. Ulkomaiden odotettua pienempi mustikkamäärä yhdistettynä meidän odotettua parempaan ja pidempään mustikkasatoon tarkoitti sitä, että tili tehtiin käytännössä mustikalla.

Ulkoministeriön suositus oli, että poimijan päiväansion tulisi olla ainakin 30 euroa. Tämä toteutuu reilusti, arvioi Vasunta.

– Suositustulo täyttyisi 1500–2000 euron ansiolla, ja nyt ansio on paljon isompi. Syyskuun alussa vain muutamalla poimijalla näytti olevan vaikeuksia yltää tavoitetuloon. Viimeiset poimijat lähtevät kotiinsa loppuviikosta, joten sen jälkeen tulot pystytään laskemaan tarkemmin.

Korjaus 29.9.2014 klo 14.34: Korjattu sekä tekstiin että Mistä on kyse -lauseeseen mustikan litrahinta kilohinnaksi.