Huolestuttaako kotisi energiankulutus? Tässä säästövinkkejä

Kotien energiankulutusta saa painettua alas muutamilla vinkeillä. Moni niistä liittyy koneiden ja laitteiden käyttöön. Mukana on neuvoja myös oman toiminnan ohjaamiseksi. Moni esimerkiksi tuulettaa kotiaan aivan väärin.

tekniikka
Ruhtinansalmella on vaikeuksia löytää siivoojiaYLE / Petra Haavisto

Kansalaiset tuntuvat turtuvan omaan energiankulutukseensa. Jos sähkölasku pysyy suurin piirtein samana, energiankulutus ei juuri kiinnosta. Jos sen sijaan käteen läpsähtää yllättävän suuri lasku, kulutuspiikin syytä ryhdytään selvittämään.

Kokkolalaisen sähkönsiirtoyhtiö Kenetin mittausmestari Stefan Finnilä arvioi, että yhtiön neuvontaan ottaa tavallisesti yhteyttä asiakas, jolla on hätä isosta laskusta.

– Kyselemällä syyllinen löytyy yleensä helposti. Siinä puhelimessa käydään peruskohteet läpi ja se, mikä voisi olla muuttunut.

Kulutus selviää mittarilla

Sähköyhtiöt lainaavat asiakkaille kulutusmittareita, joilla kodin laitteita voi testata. Mittareita saa nykyään jo liki kaikista marketeistakin, joten niitä kannattaa harkita, jos jonkin laitteen toiminta epäilyttää.

Mittausmestari Stefan Finnilä neuvoo, että mittari kannattaa laittaa esimerkiksi pakastimen pistorasiaan muutamaksi päiväksi. Sitten mittaus kannattaa toistaa sen jälkeen, kun jääkaappi on sulatettu. Eron pitäisi näkyä.

Entä jos ei osaa sanoa, mikä kulutus on isoa ja mikä ei?

– Käyttöohjeissa lukee kyseisen laitteen energialuokka ja tyypillinen kulutus. Siihen sitä lukemaa verrataan, ohjeistaa Finnilä.

Monta tapaa karsia

Kodin energiatalouteen voi vaikuttaa itse monella tavalla. Energiasyöpöt koneet tai toiminnot kannattaa karsia.

Tuuleta varsinkin talvella nopeasti ja tehokkaasti. Älä pidä ikkunaa tuntikausia auki, sillä se kylmentää rakennuksen rungon. Tuuletus tehdään säästävästi niin, että 5-10 minuutiksi avataan monta ikkunaa ristivedon aikaansaamiseksi. Silloin sisäilma vaihtuu, mutta itse rakennus ei jäähdy.

Koneellisesta ilmanvaihdosta kannattaa ottaa pois tehdassäädöt, joissa laitteen oma lämmityspatteri on jatkuvasti päällä. Jos ilmanvaihtolaitteen suodatin on tukossa, energiaa kuluu turhaan. Myös lämmöntalteenottokenno on syytä pitää puhtaana.

Irrallinen sähköpatteri saattaa olla pihavarastossa tai autotallissa jatkuvasti päällä. Jos patteri on teholtaan liian pieni lämmitettävään tilaan nähden, patteri nielee koko ajan sähköä, vaikka termostaatti olisi säädetty alhaiselle.

Ilmalämpöpumppua ei kannata pitää automaattitoiminnalla, varsinkaan jos lämmönlähteenä on myös puulämmitteinen takka. Tuolloin takka puskee lämpöä ja ilmalämpöpumppu yrittää jäähdyttää huonetta, koska se on säädetty pitämään lämpötila esimerkiksi 22 asteessa.

Jääkaappi ja pakastin kuluttavat turhan paljon sähköä, jos niiden taustoja ei ole imuroitu. Pöly estää lämmön siirtymisen kylmälaitteen sisältä huoneilmaan. Myös pakastimen sulatus ja jääkaapin pesu sisältä vähentävät energiankulutusta.

*Öljykattilan *säädöt ja kattilan sähkövastusten toiminta on aika ajoin hyvä tarkastaa.

Niin sanotuissa sekalämmitteisissä taloissa voivat pesutilat lämmitä sähköllä, kun muu talo on kaukolämmitteinen. Silloin on hyvä pitää pesutilojen ovet aina kiinni, jotta kalliimpi sähkö lämmittää mahdollisimman pientä tilaa.

Energiavinkit antoi Kenetin mittausmestari Stefan Finnilä Kokkolasta.