Hyppää sisältöön

Peppi Pitkätossusta kitketään rasismia - Peppi ei leiki enää kiinalaista

Ruotsin televisio on poistanut vuoden 1969 tv-sarjan muokatusta versiosta ilmauksia, joita voisi pitää loukkaavina.

Peppi Pitkätossu elokuvissa ja tv-sarjoissa Peppiä esitti Inger Nilsson. Kuva: Yle

Ruotsin televisio on poistanut Peppi Pitkätossu -sarjansa muokatusta versiosta materiaalia, jota voitaisiin pitää loukkaavana.

Vuonna 1969 ensimmäistä kertaa esitettyä tv-sarjaa Här kommer Pippi Långstrump (Tässä on Peppi Pitkätossu) on muokattu uusintaesitystä ja DVD-levitystä varten niin, että kuvan ja äänen laatua on parannettu, mutta myös joitakin ilmaisuja saksittu.

Esimerkiksi kohtauksissa, joissa Peppi aiemmin kutsui isäänsä "neekerikuninkaaksi" hän nykyisin tituleeraa tätä vain kuninkaaksi. Pois on leikattu kohtaukset, joissa Peppi leikkii kiinalaista nostamalla silmäkulmiaan.

SVT kertoo, että se teki muutokset oma-aloitteisesti. Syynä on se, että 45 vuoden ikäinen materiaali voi nyky-yleisöstä vaikuttaa loukkaavalta.

SVT:n myyntipäällikkö Paulette Rosas Hott toteaa, että on eri asia lukea lapselle kirjaa, koska silloin aikuinen voi selittää. Monet vanhemmat antavat sen sijaan lasten katsoa itsekseen televisio-ohjelmia.

Astrid Lindgrenin teosten oikeuksia hallitseva Saltkråkan AB on hyväksynyt muutokset.

- Haluamme tehdä kaikkemme, jotteivät ihmiset loukkaannu. Siksi olen sitä mieltä, että SVT teki oikein, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Nils Nyman. Hän uskoo, että myös Lindgren olisi hyväksynyt muutokset.

.
.