Hyppää sisältöön

Kansanedustaja kutsui naispoliitikkoa suorassa radiolähetyksessä kahdesti "veljeksi" – pahoittelee sanojaan

Kansanedustaja Osmo Kokon (ps.) sanat saivat Alia Dannenbergin (vas.) hämmentymään. – Minulla oli täysi työ keskittyä koulukiinteistöistä käytyyn keskusteluun, sanoo Dannenberg, joka on sukupuoleltaan nainen.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Yle Pohjois-Karjalan Radion politiikan ohjelmassa Kansan asialla käsiteltiin Joensuun koulukiinteistöjen kuntoa maanantaina 29. syyskuuta. Vieraina olivat perussuomalaisten kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja kuljetusalan yrittäjä Osmo Kokko sekä Joensuun vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kaupungin varavaltuutettu, tutkija Alia Dannenberg.

Dannenberg on viralliselta sukupuoleltaan nainen, minkä myös Kokko sanoo ymmärtäneensä.

– Kyllä minä näin sen, myöntää Kokko.

Tästä huolimatta Kokko käytti koulukiinteistöjä koskevassa lähetyksessä kaksi kertaa Dannenbergistä veli-nimitystä.

"Minä olen veljen kanssa aivan samaa mieltä, että rahaa on löydyttävä".

"Aivan niin kuin veli tuossa kertoi, kyllä meillä on varmasti suunnittelupuolella tapahtunut virheitä".

Alia Dannenberg yllättyi tilanteesta ja kertoo, että hänellä oli täysi työ keskittyä itse aihepiiriin.

– Hyvin hämmentynyt olen siitä, miten hän puhutteli minua. En osaa arvata syitä. Olisi käyttänyt sanaa sisko, jotta sukupuoli menisi oikein, toteaa Dannenberg.

Kansanedustaja Kokko pahoittelee valitsemaansa ilmausta.

– Ei ollut tarkoitus millään tavalla loukata tai näin poispäin. Minä sillä tavalla, mitenkä nyt kertoisin, haluan olla hyvin läheinen ja hänenkin kanssaan olen ollut luottamushommissa. Siksi veli-sanonta. Vaikka tietysti toveri olisi käynyt paremmin. Mutta minä puhun aina veljistä ja sisarista, perustelee Kokko.

Perussuomalaisten kansanedustaja, kuljetusyrittäjä Osmo Kokko. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Seta: Sukupuolittavia sanoja tulisi harkita

Seksuaalisen tasavertaisuuden yhdistys Setassa harmitellaan kansanedustajan käyttämää kieltä.

– Jos, kuten Kokko sanoo, hän käyttää aina sukupuolittavia veli- tai sisar-ilmauksia, olisi hänen valintansa täytynyt olla oikea eli sisar. On todella hämmentävää, että hän valitsee väärän sanan. Jos Kokko halusi ilmaista läheistä suhdetta Dannenbergiin, olisi muita mahdollisia ilmaisuja ollut kosolti valittavana, toteaa Setan pääsihteeri Marita Karvinen.

Hyvin hämmentynyt olen siitä, miten hän puhutteli minua.

Alia Dannenberg

Karvisen mielestä yleensäkin kannattaisi miettiä, käyttääkö sukupuolittavia sanoja lainkaan.

– Kokko kertoo, että hänen tarkoituksensa ei ollut loukata. Moni tästä kuitenkin loukkaantuu ja voi kokea Kokon sanomisen mitätöivänä ja jopa provosoivana. On hyvä muistaa, että julkisuuteen päätyvät "heitot" eivät tosiaan aina välttämättä loukkaa "heiton" kohteeksi joutunutta henkilöä vaan ne voivat loukata erittäin suurta määrää henkilöitä, sanoo Karvinen.