1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kello tikittää Sunny Car Centerille – toteutuuko tonttikauppa?

Hämeenlinnan kaupunki odottaa kuumeisesti kilahtaako tiistaina kaupungin tilille rahaa 8,4 miljoonaa euroa. Jos varainsiirto on tehty, silloin Sunny Car Centerillä on tontti Kirstulassa, jonne voidaan rakentaa autokaupan keskus. SCC:n kyydistä ei ole mutkia ja kuoppia puuttunut.

Sunny Car Center havainnekuvassa yöaikaan
Kuinka Sunny Car Centerin käy? Nouseeko autokaupan keskus koskaan Kirstulaan? Kuvaa klikkaamalla kuulet tarinaa SCC:stä.
Sunny Car Center havainnekuvassa yöaikaan
Kuinka Sunny Car Centerin käy? Nouseeko autokaupan keskus koskaan Kirstulaan? Kuvaa klikkaamalla kuulet tarinaa SCC:stä.

Kesäkuussa 2010 paljastettiin kaikelle kansalle, että Hämeenlinnaan suunnitellaan ennennäkemätöntä autokauppakeskusta.

Toiveet olivat korkealla. Kirstulaan, moottoritien ja rautatien väliin jäävälle, reilun kymmenen jalkapallokentän kokoiselle alueelle, nousisi kahdeksankerroksinen myymälä- ja toimistotila autokaupalle. Parhaimmillaan jopa 50 metrin korkeutta tavoitteleva autokaupan uusi mekka olisi samalla kaupungin loistava maamerkki.

Innostukseen oli helppo yhtyä, kun kaupunki hehkutti, että alueelle syntyy autokauppakeskittymän myötä yli 1 000, jopa 1 500 työpaikkaa. Välillisten työpaikkojen määräksi arvioitiin noin 2 500, ja rakennusaikaisia työpaikkojakin syntyisi noin 300 henkilötyövuoden edestä.

Yhteistyöneuvotteluiden perusteella Hämeenlinnan kumppaniksi hankkeeseen valikoitui Sunny-Trading-yhtiö yhteistyökumppaneineen.

Näin käynnistyi Sunny Car Centerin matka. Tien piti olla suora: projektiyhtiö ryhtyy viemään hanketta eteenpäin, kerää rahoituksen, pistää pyörät pyörimään ja valmista on 2012–2013 tienoilla.

Kaurialasta ei lähdettykään Kirstulaan

Kaupunki olisi mielellään nähnyt Kaurialassa autokauppaa tekevien liikkeiden siirtyvän Kirstulaan. Silloin Kaurialaan olisi voitu kaavoittaa lisää tilaa asumiselle. Viimeistään tässä vaiheessa matkaan alkoi tulla mutkia, tai ainakin hieman isompia kuoppia. Täkäläiset autokauppiaat eivät olleetkaan kiinnostuneita hankkeesta.

Seuraavien vuosien aikana SCC:n kuulumisia kyseltiin muun muassa median taholta tasaiseen tahtiin. Yhtiöstä vakuutettiin, että rahoitusneuvottelut ovat käynnissä ja lisätietoa on pian luvassa. Mitään uutta rahoituksen saralta ei kuitenkaan kuulunut, mutta muita uutisia kyllä.

Yhtiön markkinointipäälliköksi palkattu, Audi-kohusta tutuksi tullut Esko Kiesi jätti yhtiön, SCC ei saanut haluamaansa eritasoliittymää tontille, autokaupan keskusta madallettiin alkuperäisistä suunnitelmista pariinkin otteeseen. Toki tontille saatiin aikaiseksi mainostorni.

Vihdoin kesäkuussa 2013 kaupunginhallitus hyväksyi SCC:n tarjouksen Kirstulan tontista. Kauppakirjat allekirjoitettiin kuitenkin vasta toukokuussa 2014, ja kaupunki alkoi odottaa rahoja tililleen.

Määräaika toisensa jälkeen umpeutui, eikä tonttirahoja kuulunut. Elokuussa vihoviimeiseksi takarajaksi sovittiin syyskuun viimeinen päivä.

Sambialaista rahaa vai nigerialaishuijaus?

Elokuussa kävi ilmi, että autokaupan rahoituksella on sambialaiskytkentä. Sikäläisen verkkolehden levittämät rahanpesuepäilyt osoittautuivat vääräksi tiedoksi. Poliisi tosin epäilee niin sanottu nigerialaishuijausta.

Kaikesta huolimatta SCC:n toimitusjohtaja Markku Ritaluoma maksaa eteläafrikkalaiselle tilille rahasumman, jolla on tarkoitus vapauttaa Sambian ex-presidentin lesken Regina Chiluban varat Lontoosta sijoitettavaksi Hämeenlinnaan.

Vähän myöhemmin Markku Ritaluoma uskoo, että Hämeenlinnasta on vuodettu tietoja sambialaiselle verkkolehdelle. Muun muassa kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Lulu Ranteen (ps.) ja kansanedustaja Ismo Soukolan (ps.) nimet nousevat esiin.

Ranne ja Soukola epäilevät kunnianloukkausta ja tekevät väitteistä tutkintapyynnön. Poliisi ryhtyykin selvittämään asiaa. Onko joku vuotanut kaupunginhallitukselle esiteltyjä tietoja eteenpäin, se tulee selviämään myöhemmin.

Kello käy syyskuun viimeisenä päivänä

Tiistaina, syyskuun viimeisenä päivänä, on Sunny Car Centerin kohtalonpäivä. Viimeinen hetki tallettaa 8,4 miljoonaa euroa Hämeenlinnan kaupungin tilille, jotta kauppa Kirstulan tontista toteutuu. Jos rahoja ei tilille ilmesty, silloin käräjäoikeuteen lähtee oitis haastehakemus kaupan purkamisesta, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Tämän tonttikaupan toteutumisen suhteen en kyllä omaa rahaa löisi minkäännäköiseen vetoon.

Juha Isosuo

Maanantaina Isosuo ei lähtenyt veikkailemaan, miten tonttikaupan kanssa käy.

– Tämän tonttikaupan toteutumisen suhteen en kyllä omaa rahaa löisi minkäännäköiseen vetoon. Mutta niin kauan kuin hanke on kesken, aina on mahdollisuus, että se toteutuu.

Vaikka kaupasta ei tällä erää tulisikaan mitään, Isosuon mukaan ei ole mahdotonta, että SCC:n kanssa jatkettaisiin neuvotteluja.

– Mutta kovin varovaisia ollaan tietysti.

Yle Häme sai maanantaina Markku Ritaluomaan yhteyden puhelimitse. Hän ei kommentoinut rahoitustilannetta, mutta kertoi olevansa hoitamassa transaktiota ulkomailla.

Sunny Car Centerin matka autokaupan ihmeellisessä maailmassa ei suinkaan ole ohi vielä tiistainkaan jälkeen. Joko tulee äkkirysäys, tai sitten joku painaa lisää kaasua.