Hongkongin levottomuudet laajenemassa – kuinka kauan Kiinan kärsivällisyys riittää?

Kiina on joutumassa hankalaan tilanteeseen Hongkongin demokratiamielenosoitusten takia. Kiina ei halua sallia vapaita vaaleja, mutta mielenosoitusten nujertaminen voimalla johtaisi arvaamattomiin seuraamuksiin länsimaiden taholta. Jo nyt mellakat ovat heikentäneet pörssikursseja.

Ulkomaat
Sateenvarjoja joita on käytetty mielenosoituksissa suojaksi pippurisumutteelta Hongkongissa.
Mielenosoituksissa on suojauduttu pippurisumutteelta sateenvarjoin.Dale de la Rey / AFP / LKS

Hongkongissa demokratiamielenosoitukset ovat sekoittaneet suurkaupungin keskustan. Noin 200 bussilinjaa on jätetty ajamatta tai niiden reitit on muutettu. Hongkongin metro on toiminut, mutta mielenosoittajat ovat tukkineet monien asemien uloskäynnit.

Monet Hongkongin pankit sulkivat toimistojaan ja kehottivat työntekijöitään tekemään etätöitä tai siirtymään muihin toimipisteisiin mellakoiden ajaksi.

Hongkongin pörssi laski päivän aikana 1,9 prosenttia, sillä sijoittajat pelkäsivät investointiensa puolesta. Hongkongin keskuspankin toiminta jatkui kuitenkin ongelmitta.

Macao mukaan?

Mielenosoitusten odotetaan kiihtyvän keskiviikkona, 1. lokakuuta, joka on Kiinan kansallispäivä. Tuolloin Hongkongin naapurissa olevan, Kiinaan kuuluvan Macaon asukkaiden on määrä yhtyä protesteihin ja mukaan on uutistoimistojen mukaan liittymässä muidenkin maiden kansalaisia, kertoo BBC.

Ulkomaalaisten yhtyminen Kiinan-vastaisiin protesteihin olisi loukkaus Pekingin vallanpitäjiä kohtaan. Aasian politiikan asiantuntijat pohtivatkin, miten kauan Kiina suvaitsee mielenosoituksia. Toistaiseksi niitä on hillitty lähinnä vain kyynelkaasulla.

Kiina ei halua sallia mielenosoittajien vaatimia vapaita vaaleja. Se on kuitenkin toistaiseksi jättänyt mielenosoitusten hillitsemisen Hongkongin paikallisille poliisivoimille.

Jos esimerkiksi Kiinan armeija tai mannermaalta tuleva poliisi alkaisi voimatoimin nujertaa demokratiaa vaativien, lähinnä sateenvarjoilla aseistautuneiden mielenosoittajien toimintaa, olisi se merkittävä suunnanmuutos. Länsimaat reagoisivat voimakkaasti ja suhtautuminen Kiinaan muuttuisi ennaltaarvaamattomalla tavalla.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset