1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sudet metsästyskoirien perässä Kainuussa – Sotkamoon haetaan sudenkaatolupaa

Kainuussa kuusi koiraa joutunut susien tappamaksi elo-syyskuussa. Läheltä piti -tilanteita on ollut paljon, ja sudet ovat olleet metsästyskoirien perässä kuuloetäisyyden päässä metsästäjistä.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Suomen Riistakeskus on saanut tänään poikkeuslupahakemuksen sudenpyyntiin Sotkamosta. Lupaa ovat hakeneet Suovaaran-Kokkovirran Metsästäjät ry, Heinävaaran Pyynpuottajat ry, Kaitainsalmen Hirviseurue ja Sipisten Erämiehet ry.

Kainuun riistapäällikölle maanantaina iltapäivällä jätetyssä poikkeuslupahakemuksessa vedotaan metsästyslain (siirryt toiseen palveluun) 41 c -pykälän kolmoskohtaan. Hakemusta perustellaan Kainuussa tapahtuneilla koiravahingoilla, ja yleisellä turvattomuuden tunteella, joka hakemuksen mukaan muodostuu asukkaille susien liikkuessa lähellä asumuksia.

– Poikkeuslupa voidaan myöntää, jos mitään muuta tyydyttävää ratkaisua tilanteeseen ei ole, kertoo Kainuun riistapäällikkö Jukka Keränen.

– Lupahakemus käsitellään luontodirektiivissä määrätyin ehdoin, että milloin ja millä perusteella sellainen voidaan myöntää. Kyseessä on oltava erityisen merkittävä vahinko ja/tai turvallisuuskysymys.

Kuusi suden tappamaa koiraa elo-syyskuussa

Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Kemppainen kertoo, että syyskuun aikana sudet ovat hyökänneet Sotkamossa kolmen metsästyskoiran kimppuun.

– Kaksi koirista on menehtynyt, mutta yksi on vielä elossa, vaikka susi puri sitä selkään. Omistaja oli ollut kuuloetäisyydellä, ja päässyt paikalle ennen kuin susi ehti tappaa koiran, Kemppainen kertoo.

– Läheltä piti -tilanteita on ollut paljon, mutta niissäkin omistaja on ollut lähellä ja kuullut koiran reagoivan suden läheisyyteen.

Kuhmossa sudet ovat vieneet kolme koiraa elo-syyskuun aikana.

– Kaksi koiraa on jäänyt susien saaliiksi metsästystilanteessa, ja yksi on viety häkistä, kertoo toiminnanohjaaja Olavi Pääkkönen.

– Muutamasta läheltä piti -tilanteesta on tullut tietoa. Yhtä metsästyskoiraa susi oli ottanut jo takapuolesta kiinni, mutta omistaja oli päässyt häiritsemään sutta, ja se oli jättänyt koiran sikseen.

Vuolijoelta toiminnanohjaaja Heikki Nissinen kertoo, että sudet ovat tappaneet yhden metsästyskoiran syyskuussa.

– Koira jäi usean suden saaliiksi. Läheltä piti -tilanteita ei ole ollut.

Hirvestysporukat liikkeellä

Muualla Kainuussa susista on näkö- ja jälkihavaintoja, mutta koiria niiden saaliiksi ei ole jäänyt. Ristijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Timo Tolonen kertoo, että viime viikonloppuna hirven kaatanut metsästysporukka oli nähnyt suden.

– Hirvi oli suolestettu, ja kun porukka oli käynyt katsomassa parasta reittiä viedä saalis ihmisten ilmoille, oli susi ollut syömässä suolestuspaikalla heidän palatessaan sinne.

Paltamosta Aaro Möttönen arvioi, että alueen hirvenmetsästysporukat ovat vasta aloittamassa kautta.

– Hirviporukat lähtevät liikkeelle varoen, koska Kainuussa on ollut paljon näitä susi koiran perässä -tapauksia. Paltamossa susista on tehty yksi näköhavainto Kontiomäen liepeillä.

"Sudet ovat olleet röyhkeitä"

Sotkamon riistanhoitoyhdistyksestä Jukka Kemppainen arvioi, että sudet eivät ole pelänneet ihmistä kun ovat olleet koiran perässä.

– Omistajat ovat olleet koirien lähellä, kun sudet ovat lähestyneet koiria näissä läheltä piti -tilanteissa. On ikävää, että metsästämisen ilo häviää, kun pitää pelätä koiran puolesta.

Riistanhoitoyhdistyksissä pystytään kertomaan, ovatko koirien perässä olleet sudet liikkuneet yksin vai laumassa.

– Yksi koira jäi suden saaliiksi 17. syyskuuta, ja kävin itse paikalla todentamassa kahden erikokoisen suden jäljet, Jukka Kemppainen Sotkamosta kertoo.

– Se ei sitä katso, että onko susi yksin vai laumassa liikkeellä, se voi lähteä koiran perään molemmissa tilanteissa, arvioi Olavi Pääkkönen Kuhmosta.

Lisäys 29.9.2014 klo 16.35: Lisätty ensimmäiseen lauseeseen poikkeuslupahakemuksen tehneet neljä metsästysseuraa.

Lisäys 29.9.2014 klo 16.51: Lisätty poikkeuslupahakemuksessa esitetyt perusteet pyyntiluvalle.