1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeus laittaa kuriin lapsia vieraannuttavia äitejä

MOT kävi läpi Helsingin hovioikeuden kaikki yli 80 viime vuoden huoltoriitaa.

Kotimaan uutiset
Vanhempi ja lapsi
Mari Nupponen / Yle

Ylen MOT-ohjelman selvityksen mukaan oikeuskäytäntö lapsen huolto-, ja tapaamisriidoissa on muuttumassa. Lapsen tahallinen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta on jo useissa tapauksissa johtanut lapsen asumisen siirtoon toiselle vanhemmalle.

MOT kävi läpi Helsingin hovioikeuden kaikki yli 80 viime vuoden huoltoriitaa. Määrä on yli neljännes kaikista Suomen huoltoriidoista.

Näistä lähes joka viidennessä tuomioistuin tunnisti, että vanhempi esti tai vaikeutti lasten ja toisen vanhemman tapaamisia ilman perusteltua syytä.

Vieraannuttaja oli lähes 90 prosentissa tapauksista äiti, reilussa kymmenessä prosentissa isä.

Vieraannuttaminen myös vaikutti tuomioon. Yli kolmasosassa vieraannuttamistapauksista tuomioistuin määräsi lapsen asumisen isälle, jotta vieraannuttaminen saataisiin loppumaan.

MOT:ssa haastatellun varatuomari Jan-Olof Nyholmin mukaan on merkittävää, että tuomioistuimet ovat alkaneet tunnustaa vakavan vieraannuttamisen olevan lapselle suurempi haitta kuin vakiintuneen asuinpaikan muuttaminen.

Kolmasosassa niistä tapauksista, joissa oikeus tunnusti toisen vanhemman vieraannuttaneen, tämä ei vaikuttanut ratkaisuun. Syynä oli tyypillisesti lapsen vastustus ja olosuhteiden vakiintuminen vieraannuttaneen vanhemman luo.

MOT: Vanhempi vihollisena, Yle TV1 maanantaina 29.9. klo 20.

Lue seuraavaksi