1. yle.fi
  2. Uutiset

"Pohjois-Karjala kuuluu talouskriisin voittajiin"

Pohjois-Karjalassa teollisuuden vienti kasvoi peräti 8,6 prosenttia tammi-kesäkuussa viime vuoteen verrattuna. Koko maassa vienti kääntyi laskuun.

Kotimaan uutiset
John Deeren Joensuun tehtaalla asennetaan metsäkoneen hyvttiä
John Deeren Joensuun tehtaalla asennetaan metsäkoneen hyttiäAri Haimakainen / Yle

Pohjoiskarjalaisilla vientiyrityksillä on pyyhkinyt poikkeuksellisen hyvin. Koko maassa teollisuuden vienti laski tammi-kesäkuussa 0,1 prosenttia, mutta Pohjois-Karjalassa kasvua oli peräti lähes yhdeksän prosenttia viime vuoteen verrattuna. Erityisesti nousua oli metalli- puutavara- ja muoviteollisuudessa.

– Talouden graafeista voi lukea, että kun Suomi polkee paikallaan, niin Pohjois-Karjalalla menee yleensä hyvin. Pohjois-Karjala on houkutteleva muuton kohde ja toisaalta viime vuosina myös Etelä-Suomen vetovoima on ollut vaimeaa. Pohjois-Karjala on ollut jo viisi vuotta peräkkäin muuttovoittomaakunta, aluekehityspäällikkö Jarno Turunen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta toteaa.

– Toinen tulkinta on, että Pohjois-Karjala kohtasi rakennemuutoksen ennen muuta Suomea. Perloksen, Puhoksen ja Kontiorannan varuskunnan aiheuttamaan rakennemuutosten hoitoon on tartuttu alueen toimijoiden kanssa yhdessä, Turunen jatkaa.

Perloksen, Puhoksen ja Kontiorannan varuskunnan aiheuttamaan rakennemuutosten hoitoon on tartuttu alueen toimijoiden kanssa yhdessä.

Jarno Turunen

Toimialarakenne on maakunnassa monipuolinen. Vientiä ovat yleisesti vauhdittaneet myös koronlasku Euroopassa ja euron kurssi. Pohjois-Karjala oli elokuussa ainoa maakunta, jossa työttömyys aleni.

– Vallitsevalla ilmapiirillä on valtava merkitys aluekehitykseen. Täällä rukkaset eivät ole huonona aikana pudonneet maahan, vaan on kääritty hihat. Tässä on pakko kiitellä uutta yrittäjäsukupolvea sekä kansainvälisiä veturiyrityksiämme kuten Abloyta ja John Deereä sekä muita vahvoja brändejä. Näyttää vahvasti siltä, että Pohjois-Karjala kuuluu talouskriisin voittajiin, Jarno Turunen toteaa.

Lue seuraavaksi