Porkkana on kasvisopin peruskurssi – vain harva vieroksuu oranssia sormiruokaa

Syö hyvää -kampanja ja kuluttajaliitto ohjaavat syksyn aikana lapsiperheitä hyvän syömisen saloihin. Vähemmän sokeria ja enemmän kasviksia on tapahtumien pääsanoma. Kokeneen ruokakouluttajan mukaan yksi on suosiossa ylitse: porkkana.

Kotimaa
Kuvassa porkkanoita ja lanttuja toripöydällä.
YLE / Anssi Leppänen

Kotitalousneuvoja Seija Varila Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisista ei kauan mieti, mikä kannattaa ottaa kartturiksi matkalle kasvisten maailmaan.

– Porkkana. Sitä kohtaan ihmisillä on kaikkein vähiten vastenmielisyyttä.

Myös nauriin suosio kampanjatilaisuuksissa on yllättänyt Varilankin. Suosiota voi toisaalta selittää nauriin makeus.

– Myös kaali käy kaupaksi hyvin pieninä palasina.

Avain juuresten ja muiden kasvisten syöntiin lapsiperheissä löytyykin Varilan mukaan tarjoilusta. Valmiiksi jääkaappiin pilkotut kasvimaan antimet houkuttavat koulupäivän jälkeen.

– Ne menevät ihan karkin asemasta ja katoavat niin äkkiä! Jos pöytää lykätään kokonainen porkkana, niin kyllä se on siinä seuraavanakin päivänä.

Jos porkkana onkin helppo, voivat raaka palsternakka ja selleri Varilan mielestä odottaa tutustumisen loppumetreille. Niiden voimakasta makua vieroksuu moni, mutta keitettyinä ne jo menevät. Myös paprikoista löytyy miedompiakin versioita niille, jotka vieroksuvat vahvan paprikan makua.

Keski-Pohjanmaalla Syö hyvää -tapahtumissa valjastetaan käyttöön kaikki aistit. Kalajoella jo olleessa tapahtumassa muun muassa tutkittiin tunnustelupussien avulla, miltä erilaiset kasvikset tuntuvat. Eniten keskustelua heräsi kuitenkin pisteellä, jossa havainnollistettiin arjessa kuluvan sokerin määrää.