Hyppää sisältöön

Turku värvää yksityisiä henkilöstöpalveluyrityksiä etsimään töitä työttömille

Työllisyyden hoitoon on keksitty Turussa uudenlainen keino. Kaupunki on palkannut yksityisiä henkilöstöpalveluyrityksiä etsimään töitä nuorille ja pitkäaikaistyöttömille. Jokaisesta uudesta työpaikasta yritykset saavat kaupungin maksaman tulospalkkion.

Kuva: Yle

Turussa on 8 000 nuorta ja pitkäaikaistyötöntä vailla työtä. Uudenlaisen Työnetsintäpalvelun avulla heistä on ensi vuonna tarkoitus työllistää 1 800 vähintään neljäksi kuukaudeksi. Työtä pitäisi löytyä siis 150:lle joka kuukausi.

– Lähtökohtaisesti työ voi olla mitä tahansa. Uskon, että useimmiten työ on palvelualalla ja matalan kynnyksen teollisuustyöpaikkoja, sanoo Turun kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman.

Tulospalkkio vasta neljän kuukauden työsuhteesta

Pekka Sundmanin mukaan ensi vuoden loppuun asti kestävän kokeilun avulla luodaan edellytyksiä pitkäaikaisten työpaikkojen syntymiselle. Työpaikkojen löytämisestä vastaavat turkulaiset henkilöstöpalveluyritykset, joille maksetaan tulospalkkio työpaikoista.

– Työsuhteen kesto pitää olla vähintään neljä kuukautta, mutta täyden tulospalkkion saa vasta, jos työsuhde kestää kuusi kuukautta, Pekka Sundman sanoo.

Turussa on tällä hetkellä työtä vailla 8 000 pitkäaikaistyötöntä ja nuorta. Ensi vuonna Turun kaupunki joutuu maksamaan valtiolle arviolta 25 miljoonaa euroa työmarkkinatuen kuntaosuutena, jos ja kun heille ei löydy töitä.

Mitään arviota ei ole, paljonko uudella kokeilulla saadaan kuntaosuuden määrää pienennettyä. Henkilöstöpalveluyritysten tulospalkkioihin on varattu 225 000 euroa. Sen verran ainakin uskotaan, että työllistymisenkautta työmarkkinatuen kuntaosuusmaksu vähenee.