yle.fi-etusivu

Laukaa etsii yhteistyökumppaneita ekokoululle

Laukaan Vuonteelle ideoidaan Suomen ensimmäistä ekokoulua.

Kotimaa
Salaatti tuli kouluihin 1990-luvulla ja salaattibuffet 2000-luvulla.
Salaatti tuli kouluihin 1990-luvulla ja salaattibuffet 2000-luvulla.Kalle Pallonen / Yle

Laukaan Vuonteelle kaavaillaan uudenlaista ekokoulua. Kuntaan perustettu työryhmä etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita ja rahoittajia pilottiprojektiin, jossa Vuonteelle rakennettaisiin ekologinen, muun muassa lähienergiaa, -yrittäjyyttä ja -ruokaa hyödyntävä koulu.

– Meillä on halu olla suunnannäyttäjinä tämäntyyppisessä koulurakentamisessa, ehkä laajemmin myös julkisessa rakentamisessa, joka huomioi lähipiirin vaikutuksen, lähiyrittäjyyden ja uusiutuvat energiamuodot sekä korkeatasoisen pedagogiikan. Samalla tästä voisi tulla kunnalle hyvinkin vetovoimainen ratkaisu, Laukaan vt. kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä kertoo.

Ekokoulussa ei Kiiskilän mukaan puhuta pelkästään koulurakennuksesta, vaan kyse on myös muusta kuin tilaratkaisusta.

– Ytimessä tietysti on se, että meillä on ekologinen puurakennus, koulu sadalle oppilaalle sadaksi vuodeksi.

Ekokoulu-idean taustalla on kunnan viime maaliskuussa tekemä päätös yhdistää Vuonteen, Savion ja Tarvaalan koulut yhdeksi aluekouluksi. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Vuonteelle on ollut tarkoitus rakentaa tavallinen koulurakennus. Kiiskilä kuitenkin toivoo, että kouluasia voitaisiin viedä lautakuntakäsittelyyn ekokoulu-hankkeena.

– Nyt käynnissä on esitutkimushanke, jossa panostetaan siihen, että projekti lähtisi liikkeelle, Kiiskilä totea.

Vuonteelle tulevan "kylien koulun" kustannuksiksi on alkuvaiheessa arvioitu noin miljoona euroa. Kunnanjohtaja myöntää, että mahdollinen ekokoulu tulisi aiottua kalliimmaksi.

– Se on tottakai selvää, että jos jotakin lähdetään pilottina tekemään, niin ei se ole silloin halvin mahdollinen ratkaisu, mutta ajatuksena on, että tähän hankkeeseen olisi haettavissa eri rahoituskanavia. Ei ekokoulukaan tietenkään voi maksaa kymmentä miljoonaa, jos miljoona on se, mistä lähdetään liikkeelle. Taloudellinen näkökulma on tässä yhtenä vakavasti mukana.

Vauhtia hankkeeseen jo syksyn kuluessa?

Kiiskilä on ekokouluajatuksen etenemisen suhteen toiveikas. Hankkeeseen halutaan saada vauhtia jo syksyn kuluessa, ja toiveena on, että esiselvitys ekokoulu-konseptista valmistuisi vuoden 2016 talousarvioon.

Tähän mennessä ekokoulun ideoinnissa on tehty yhteistyötä muun muassa Jyväskylän ja Oulun yliopistojen kanssa. Hankkeen valmisteluun on myönnetty rahoitusta Keski-Suomen liitolta ja VTT:ltä.

– Kiinnostusta on ollut paljon, ja asiaan liittyviä yhteydenottoja tulee lähes viikottain. Tähän asti kynttilää on pidetty hiukan vakan alla, koska emme ole halunneet antaa kylien suuntaan tyhjiä lupauksia, Kiiskilä sanoo.

–Nyt haetaan yhteistyökumppaneita, yrityksiä ja rahoitusta, jotta saadaan suunnitelmia kasaan ja varsinainen projekti liikkeelle.