Maavoimien paikallisjoukkoihin etsitään vapaaehtoisia

Uusi paikallispataljoona aloittaa toimintansa vuoden 2015 alussa Etelä-Savossa. Paikallinen aluetoimisto toivoo saavansa riittävästi vapaaehtoisia reserviläisiä paikallisjoukkoihinsa.

pataljoonat
Paikallisjoukkojen vapaaehtoiset Toni Leikas ja Olli Teittinen
Mikkeliläiset Toni Leikas ja Olli Teittinen ovat jo ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi paikallisjoukkotoimintaan.Yle

Ensi vuoden alusta Etelä-Savossa aloittaa toimintansa uusi paikallispataljoona, joka huolehtii esimerkiksi paikallisten kohteiden suojaamisesta sekä alueiden valvonnasta. Maakunnassa parhaimmillaan käynnissä olevat rekrytoinnit liittyvät laajempaan maavoimauudistukseen.

– Nämä joukot ovat avustamassa kaikissa kriisiajan tapahtumissa. Joukkoa tai sen osaa voidaan käyttää rajoitetusti myös rauhan aikana. Joukot voivat tulla apuun esimerkiksi silloin, kun yhteiskunnan toiminnassa sattuu vakava häiriö, kapteeni Pekka Rytkölä Etelä-Savon aluetoimistosta kertoo.

Aluetoimisto järjestää tiedotustilaisuuksia rekrytoinnista tällä viikolla Pieksämäellä, Savonlinnassa ja Mikkelissä.

Tavoitteena on saada noin 50 vapaaehtoista maakunnan pataljoonaan. Mukaan kelpaavat niin reippaat miehet kuin naiset.

– On vaikea arvioida tässä vaiheessa kuinka hyvin saamme väkeä mukaan. Lähinnä edellytämme hakijalta sitä, että jaksaa viettää pidempiäkin aikoja maastossa.

Toimintaan on jo saatu vapaaehtoisia

Vapaaehtoiseksi ilmoittautunut mikkeliläinen Toni Leikasta pataljoonatoiminta ei jännitä. Puolustusvoimien tehtävistä häneltä löytyy kokemusta kymmenen vuoden ajalta.

– Esikunnan osalta olemme jo käyneet tietyn rungon kanssa kertausharjoituksissa ja olemme tehneet perusharjoituksia pataljoonatoimintaa ajatellen.

Leikkaalle paikallisjoukkojen toiminta on hyvä sauma jatkaa myös siviilissä maanpuolustustöitä. Arjen ja harrastuksen yhteensovittamisen kanssa hän ei usko tulevan ongelmia.

– Viikko tai kaksi tähän toimintaan menee enimmillään vuodessa. Se on pieni uhraus, kun saa tehdä motivoituneiden ihmisten kanssa mielenkiintoisia hommia.