1. yle.fi
  2. Uutiset

Seitsemänkymmentävuotias lensi ensimmäisenä maailmassa kuumailmapallolla maan alla – video

Seitsemänkymmentävuotias, itävaltalais-kroatialainen Ivan Trifonov on lentänyt ensimmäisenä ihmisenä kuumailmapallolla maan alla.

Ulkomaat
Seitsemänkymmentävuotias, itävaltalais-kroatialainen Ivan Trifonov lentämässä ensimmäisenä ihmisenä kuumailmapallolla maan alla Kroatiassa sijaitsevassa Mametin luolassa
Seitsemänkymmentävuotias, itävaltalais-kroatialainen Ivan Trifonov lensi ensimmäisenä ihmisenä kuumailmapallolla maan alla Kroatiassa sijaitsevassa Mametin luolassa 18. syyskuuta.

Seitsemänkymmentävuotias, itävaltalais-kroatialainen Ivan Trifonov on lentänyt ensimmäisenä ihmisenä kuumailmapallolla maan alla. Trifonov lensi kuumailmapallolla Velebitin kansallispuistossa Kroatiassa sijaitsevassa Mametin luolassa 18. syyskuuta.

Trifonov nousi pallollaan ilmaan luolan ulkopuolella, laskeutui sisään luolaan sen pohjalle saakka ja nousi jälleen ylös. 206 metriä syvän Mametin luolan suuaukko on noin 60 metriä leveä. Trifonovin lento kesti yhteensä noin 25 minuuttia.

Trifonovin kuumailmapallo oli erikoisvalmisteinen ja se oli suunniteltu nimenomaan tätä lentoyritystä varten. Itse pallo oli tavallista pienempi ja Trifonov istui pallon liekin polttoaineena toimivien kaasusäiliöiden päällä, eikä korissa kuten normaalissa pallossa.

Luolan pohjalle Trifonov jätti hanketta sponsoroineen paikallisen matkailutoimiston tunnuksena toimivan pienen kalapatsaan. Trifonovilla on jo neljä Guinnessin maailmanennätystä ja nyt onnistunut lento on todennäköisesti hänen viidentensä, sillä kukaan ei ole aiemmin tehnyt vastaavaa.

– Yritys oli erittäin vaikea. Pallon, sään ja tukijoukkojen oli kaikkien oltava juuri oikeanlaiset. Epäilen vahvasti, että kukaan tulee enää yrittämään tätä toiste, Trifonov sanoi lentonsa jälkeen.

Mametin luola sai maailmanmainetta viimeksi vuonna 2004, kun itävaltalainen laskuvarjohyppääjä Felix Baumgartner teki luolan reunalta onnistuneen base-hypyn sen pohjalle.

Lue seuraavaksi