Saksan pakolaiskeskuksissa väkivaltaa – valokuvat kuin Abu Ghraibista

Saksassa on puhjennut skandaali pakolaiskeskuksissa leimahtaneesta väkivallasta. Samalla keskusteluun on noussut yksitysten yritysten tarjoamien palveluiden käyttö pakolaisten vastaanotossa.

Ulkomaat
Saksan poliisin julkaisemassa päiväämättömässä kuvassa vartija painaa kengällään maahan miehen päätä.
Saksan poliisin julkaisemassa päiväämättömässä kuvassa vartija painaa kengällään maahan miehen päätä.DPA / NRW POLICE / EPA

Saksan tiedotusvälineet ovat julkaisseet järkyttävää kuvamateriaalia pakolaisten vastaanottokeskuksista.

Kuvissa vartijat pahoinpitelevät keskusten asukkaita. Kuvamateriaali muistuttaa yhdysvaltalaisten sotilaiden toimia Irakin sodan aikana Abu Ghraibin pahamaineisessa vankilassa.

Kamerakännykällä otetussa kuvassa vartija painaa kengällään maahan miehen päätä. Miehen kädet on sidottu selän taakse.

Videokuvassa nähdään, kun pakolaismies makaa maassa kauttaaltaan oksennuksen peittämän patjan vieressä. Hän ei halua maata patjalla ja kysyy, miksi vartijat lyövät häntä.

Taustalta kuuluu karjumista: "Pitääkö minun potkaista sinua naamaan, vai mitä? Makaa siinä ja nuku! Silmät kiinni ja turpa umpeen!"

Tiedotusvälineiden julkistamat kuvat ovat ilmeisesti Nordrhein-Westfalenissa sijaitsevasta Burbachin vastaanottokeskuksesta. Saksan viranomaiset tekivät välittömästi tarkastuksia muissakin keskuksissa, jolloin kamerakuvista löydettiin lisää epäiltyjä väärinkäytöksiä. Lisäksi Nürnbergissä toimivan yksityisen vastoonottolaitoksen vartijoilta löydettiin mm. pippirisumutetta ja nyrkkirautoja, kertoo Der Spiegel -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Saksaan tulee suuria määriä pakolaisia ja maassa on pulaa pakolaisten vastaanottokeskuksista. Väkivaltaskandaali on saanut aikaan keskustelua mm. yksityisten yritysten tarjoamien palveluiden käytöstä pakolaisten majoittamiseen.