Turkki vahvistaa rajaansa – Isis-taistelijat etenevät Syyriassa

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Isis-järjestö on edennyt noin viiden kilometrin päähän Kobanen kaupungista, joka sijaitsee lähellä Turkin rajaa. Turkin parlamentin odotetaan keskustelevan tällä viikolla siitä, salliiko maa sotilaalliset toimet Isis-järjestöä vastaan.

Ulkomaat
Turkkilaisia panssarivaunuja vartioimassa Syyrian vastaisella rajalla 29. syyskuuta 2014.
Turkkilaisia panssarivaunuja vartioimassa Syyrian vastaisella rajalla 29. syyskuuta 2014.Sedat Suna / EPA

Turkki on vahvistanut maanantaina Syyrian vastaista rajaansa. Turkki on sijoittanut panssarivaunuja ja panssaroitua ajoneuvoja kukkuloille, joista on näkymä ääri-islamilaisen Isis-järjestön piirittämään syyrialaiseen Kobanen kaupunkiin.

– Olemme ottaneet rajan täyteen kontrolliimme. Olemme lisänneet turvallisuustoimia Surucin alueella, kertoi maan sisäministeri Efkan Ala.

Reutersin kirjeenvaihtajan mukaan Isis-järjestön toimet ovat kiihtyneet ja harhatulitusta on osunut myös Turkin maaperälle. Kobanessa olevan paikallisen viranomaisen mukaan Isis on jatkanut kaupungin pommittamista monesta suunnasta. Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Kobanea on tulitettu maanantaina kranaatinheittimin ja Isis-taistelijat ovat edenneet noin viiden kilometrin päähän kaupungista.

Turkin parlamentin odotetaan myös pohtivan lähiaikoina hallituksen pyynnöstä, salliiko se sotilaalliset toimet Isis-järjestöä vastaan. Yhdysvaltain johtaman Isisin-vastaisen liittouman kerrotaan jatkaneen ilmaiskujaan Isisin asemiin maanantaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi maanantaina, ettei Isis-järjestöllä ole mitään tekemistä islamin kanssa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP