Uutta matoa koukkuun – syntyykö Lahden ympärille pienempi kuntaliitos?

Hollola ja Iitti torppasivat suunnitelman kuuden kunnan liitoksesta Lahden seudulle. Edellisen kerran Lahden seudulle kaavailtu kuntaliitos kaatui neljä vuotta sitten. Jokin on silti muuttunut, sillä tällä kertaa myös Nastola, Kärkölä ja Hämeenkoski vastasivat kyllä kuntaliitokselle.

Kotimaa
Kuntaliitosselvitys kartalla.
Petri Aaltonen / Yle

Kovin suurena yllätyksenä kuntaliitoksen kariutumista ei voida pitää. Poterot edellisen neljän vuoden takaisen liitoskierroksen jäljiltä olivat niin syvät, että edes selvitysmies Seppo Huldenin ja muiden ahkera talouslukujen lapiointi ei madaltanut monttuja tarpeeksi.

Lisäksi hollolalaisia valtuutettuja kaiversi tapa, millä kunta pakotettiin mukaan liitosselvitykseen. Niinpä Hollolan valtuuston lehtereillä kaikuivatkin komeat aplodit äänestystuloksen selvittyä.

Jokin on siltimuutamassa vuodessa muuttunut: nyt Nastola, Kärkölä ja Hämeenkoski vastasivat kyllä kuntaliitokselle, kun viimeksi ne eivät olleet lainkaan halukkaita Lahden kelkkaan.

Lahtelaisten ei kannata kaivaa surupukuja esille – uusi neuvottelukierros käynnistynee pikaisesti.

Etenkin itäisen naapurikunnan liitosmyönteisyys otettiin Lahdessa ilolla vastaan. Näin ollen lahtelaisten ei kannata kaivaa surupukuja esille – uusi neuvottelukierros pienemmästä kuntaliitoksesta käynnistynee pikaisesti.

Henkiset valmiudet siihen ovat kohtuullisen hyvät ja taustatyötäkin on tehty yllin kyllin.

*Mutta uusi selvitys *tuo mukanaan uudet äänestykset, ja ne ovat aina jonkinlainen epävarmuustekijä. Jatkossa varmaa on kuitenkin se, että Hollola jatkaa toistaiseksi itsenäisenä.

Mitä Iitille tapahtuu on iso kysymysmerkki. Kun se ei halunnut Lahden matkaan, merkitseekö se samalla että maakuntanakin Päijät-Häme pitää unohtaa?