Keskisuomalainen: Suomen sairaalat varautuvat jo Ebolaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lähettivät kaikkiin sairaanhoitopiireihin päivitetyn yksityiskohtaisen ohjeistuksen syyskuun alussa. Keskisuomalaisen haastatattelema tutkimusprofessori Mika Salminen THL:stä arvioi, että sairaanhoitopiireissä on erittäin hyvät valmiudet havaita ja tutkia Ebola-epäilyjä.

terveys

Suomen kaikki sairaanhoitopiirit varautuvat jo Ebolan havaitsemiseen ja hoitoon, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lähettivät kaikkiin sairaanhoitopiireihin päivitetyn yksityiskohtaisen ohjeistuksen syyskuun alussa. Ohjeistuksen perusteella kukin sairaanhoitopiiri on tehnyt oman ohjeen Ebolan varalle.

Keskisuomalaisen haastatattelema tutkimusprofessori Mika Salminen THL:stä arvioi, että sairaanhoitopiireissä on erittäin hyvät valmiudet havaita ja tutkia Ebola-epäilyjä. Sen sijaan valmiudet hoitaa tartunnan saaneita vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Sen takia sairaanhoitopiirit saisivatkin itse päättää, hoitaisivatko ne Ebola-tapauksen itse vai vietäisiinkö sairastunut HUSiin hoidettavaksi.

Esimerkiksi Keski-Suomen keskussairaalassa on laadittu 10 sivun mittainen yksityiskohtainen ohje Ebolan varalle.

Tähän mennessä Maailman terveysjärjestö WHO on rekisteröinyt noin 6 600 Ebola-tapausta. Kuolleita on yli 3 000. THL:n tietoon ei ole tullut Suomessa tähän mennessä yhtäkään Ebola-epäilyä.

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume.