Yle Hongkongissa: Nuorille protestoijille tukea vanhemmilta

Tiedot kyynelkaasun käytöstä ovat vetäneet kaduille järkyttyneitä ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet mielenosoituksiin, kertoo Yle Uutisten kirjeenvaihtaja.

Ulkomaat

Laajat mielenosoitukset ovat jatkuneet yöllä ja aamulla Hongkongissa. Nuorten Occupy-aktivistien joukkoon on liittynyt ulkopuolisia, vanhempia ihmisiä, kertoo Yle Uutisten Aasian-kirjeenvaihtaja Sari Taussi.

– Sunnuntainen kyynelkaasun käyttö on tuonut paikalle järkyttyneitä ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet mielenosoituksiin. He ovat saapuneet tukemaan opiskelijoiden käynnistämiä tapahtumia, Taussi sanoi aamulla Yle Uutisille.

Yö ja aamu ovat sujuneet Taussin mukaan rauhallisesti. Taussi kertoo käyneensä mantereen puolella keskeisellä risteyspaikalla, missä liikenne oli edelleen poikki.

Huomenna keskiviikkona on Kiinan kansallispäivä, jonka ennakoitiin etukäteen olevan suurin mielenosoituspäivä. Nyt protestit ovat kuitenkin aikaistuneet.

– Poliisi varmasti yrittää välttää voimankäyttöä. Ei haluta lisätä vertauksia Tiananmenin tapahtumiin vuonna 1989, jolloin demokratialiike murskattiin, Taussi arvioi.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio puolestaan kertoo, että Hongkongissa aloitetut uudet opetustavat ovat tärkeä syy siihen, miksi opiskelijat ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään. Kallion mukaan opetus on muuttunut muutamassa vuodessa huomattavasti aiempaa propagandistisempaan suuntaan:

– Esimerkiksi historianopetus on samantyyppistä kuin isänmaallisuuskasvatus Kiinassa. Tästä syystä koululaiset ja opiskelijat ovat lähteneet kaduille, Kallio sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Kiinan keskushallintoa vastaan järjestetyt mielenosoitukset ovat jatkuneet yli viikon. Protestoijat vaativat vapaata ehdokasasettelua Hongkongissa vuonna 2017 pidettävään hallintojohtajan vaaliin, johon on toistaiseksi pääsemässä vain Kiinan viranomaisten hyväksymiä ehdokkaita.

Sari Taussi seuraa tilannetta myös Twitterissä: @TaussiSari (siirryt toiseen palveluun)

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.