Hyppää sisältöön

Juicen elämäkerta: Antti Heikkinen löysi vastakohtien miehen

Juankoskelta lähtöisin olevasta Juice Leskisestä ilmestyyy torstaina ensimmäinen kattava elämäkerta. Lähes 500-sivuisen kirjan on kirjoittanut kuopiolainen kirjailija Antti Heikkinen, joka pyrkii kuvaamaan Juicea nimenomaan ihmisenä. Heikkisen mukaan Juice oli vastakohtaisuuksien mies, joka onnistui yllättämään myös elämäkerran kirjoittajan.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Kirjailija Antti Heikkisen kahden vuoden työ on nyt ohi ja Juice Leskisen elämäkerta on valmiina kirjoissa ja kansissa. Kaikkien tunteman muusikon lähtökohta oli Pohjois-Savossa, Juankoskella.

– Juankosken ehkä suurin merkitys Juicelle on se kieli, jonka hän peri Eeva-mummoltaan, arvelee Heikkinen.

Mummoa pidettiin savolaisittain sanottuna räähkänä ihmisenä, sillä hän lasketteli rivouksia ja sananparsia, joita Juice imi itseensä jo pienenä. Heikkisen mukaan mummo saattoi myös opettaa Juicelle tavaamista tähän tapaan: "Vee, ii, kaks teetä, ja uu, ves tippuu."

Oppi meni perille, sillä Juice oppi lukemaan jo neljävuotiaana. Sen jälkeen, kun Heikki-isä vielä tutustutti pojan Juankosken kirjastoon, sai Juicen elämä uuden suunnan: hän alkoi uppotua kirjojen ihmeelliseen maailmaan.

Juice muutti parikymppisenä Juankoskelta Tampereelle, jossa hänen mukaansa oli juankoskelaisia enemmän kuin Juankoskella. Mansessa Juice aloitti diplomikielenkääntäjän opinnot, mutta tutkintoa hän ei koskaan suorittanut, sillä musiikki vei miehen mukanaan.

Sydämellinen ihminen

Juicea on pidetty teräväsanaisena keljuilijana, joka pystyi panemaan jauhot suuhun niin haastattelijalle kuin keikkayleisöllekin. Heikkinen löysi hänestä kuitenkin myös äärimmäisen sydämellisen ihmisen.

– Aika monelle voi tulla uutena Leskisen tietynlainen lämpö ja hyvyys ihmisenä.

Juice osasikin Heikkisen mukaan olla äärimmäisen sydämellinen ja ystävistään huoltava pitävä.

– Tässä ystävyydessä oli toisaalta myös sellainen kuluttava puoli, että Leskinen saattoi ikään kuin käyttää joitakin ystäviään loppuun.

Vastakohtien mies

Kun Heikkinen teki taustatyötä elämäkertaansa varten, hänet yllätti ennen kaikkea Juicen tuotannon laajuus. Samalla muusikosta paljastui jatkuvasti uusia yksityiskohtia.

– Opin tämän prosessin myötä tuntemaan todella vastakohtaisuuksien miehen, hän pohtii.

– Periaatteessa aina kun Leskisen persoonasta löytyi jokin puoli, niin hyvin äkkiä sille löytyi jokin täysin toiselta suunnalta oleva vastapaino.

Elämäkerturin mukaan Juice olikin yhtä aikaa eloisa ja äärettömän ujo, lämmin ja keljumainen, porvarillinen ja boheemi.

Tämän kaiken paketoimiseen Heikkinen itse käyttää "naturalistista" kieltä, jolla hän pyrkii omalta osaltani tekemään kunniaa Juicelle.

– Tästä kirjasta ei ehkä kannata ruveta erikseen laskemaan perkeleitä, hän naurahtaa.

– Kyllä se pihvi löytyy jostain ihan muualta.

Risainen elämä

Juice pyrki elämään oman elämänsä täysillä ja tuhosi samalla oman terveytensä alkoholilla. Tämä kaikki näkyy myös Heikkisen kirjoittamassa 478-sivuisessa elämäkerrassa, jonka nimenä on Risainen elämä.

– Kyllä minä sanoisin, että Leskisen elämä oli risainen, hän summaa.

Samaa mieltä lienee ollut myös Juice, joka yhdessä viimeisimmistä lauluistaan riimitteli näin: "Panin elämän risaiseksi, sain risaisen elämän."