1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyrki Saarinen vaihtoi Piilaakson paahteen Itä-Suomen professuuriin

Professori Jyrki Saarisella on seitsemän vuoden kokemus legendaarisesta Piilaaksosta, jossa ei tunnetta kunnollisia lomia ja työtunteja. Hän muistelee kuitenkin elämäänsä maankuulussa teknologiakeskittymässä hymyssä suin. Lopulta yksi sähköpostiviesti sai houkuteltua hänet Kalifornian auringosta Itä-Suomeen.

Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta kotoisin oleva Jyrki Saarinen perusti opiskeluaikanaan mikro-optiikkaan liittyvän Heptagon-yrityksen, jonka tuotteita on tänä päivänä muun muassa yli miljardissa kännykkäkamerassa. Tällä hetkellä hän on professorina Itä-Suomen yliopistossa. Sinne mies tuli suoraan Kalifornian legendaarisesta teknologiakeskittymästä Piilaaksosta.

Yhdysvaltoihin Saarinen päätyi osittain sattuman kautta ja oli siellä lopulta vuosien 2006 ja 2013 välisen ajan.

– Alun perin minun oli tarkoitus muuttaa Sveitsiin töiden takia. Vaimon toiveena oli lähteä kuitenkin vielä ennen sitä kieliopintoihin. Vaihtoehtoina olivat Englanti, Australia tai Yhdysvallat.

He päättivät lähteä kehittämään kielitaitoaan kolmeksi kuukaudeksi Yhdysvaltoihin.

– Tarkoituksena oli samalla hieman tarkkailla, olisiko Amerikasta löytynyt firmalle markkinoita. Meillä oli ollut siellä toimintaa ennen it-kuplan puhkeamista.

Kolmen kuukauden aikana Saarinen sai kerättyä vahvan pohjan potentiaalisia asiakkaita ja jäi Piilaaksoon.

Enemmän kuin haaveiden täyttymys

Piilaakson arki oli työntäyteistä – kunnollisia lomia ja työaikoja ei tunnettu.

Pitämällä silmät ja korvat auki siellä näkee, missä maailmaa menee 5–10 vuoden päästä.

Jyrki Saarinen

– Siellä jokainen paahtaa töitä oikein kunnolla. Lomat ovat ihan minimaalisen lyhyitä. Viikko tai kaksi on jo ruhtinaallinen aika.

Kovasta työtahdista huolimatta Saarinen muistelee Piilaaksoa lämmöllä ja hymyillen. Esimerkiksi sää, ihmisten ystävällisyys, tavarapaljous sekä lähialueen monipuoliset maisemat viinilaaksoista ja laskettelupaikkoihin tekivät vaikutuksen.

– Se on mieletön paikka bisneksen, tutkimuksen mutta myös sää- ja muiden olosuhteiden kannalta. Pitämällä silmät ja korvat auki siellä näkee, missä maailmaa menee 5–10 vuoden päästä. Se oli todellinen näköalapaikka kehittää yrityksen liiketoimintaa.

Oliko paikka haaveiden täyttymys?

– Se oli ehkä enemmän. En olisi koskaan itse uskonut, että asuisin siellä.

Sähköposti houkutteli Suomeen

Piilaakson vuosien loppupuolella Saarisesta alkoi tuntua, että 15 vuotta saman yrityksen parissa on kauan. Toisaalta vaimo ei voinut tehdä Yhdysvalloissa oman alansa töitä psykoterapeuttina. Tästäkin syystä Suomeen muuttaminen oli mahdollinen vaihtoehto – mikäli sieltä esitettäisiin tarpeeksi kiinnostava tarjous.

Tällainen saapui lopulta Saarisen sähköpostiin Itä-Suomen yliopistosta, jonka fysiikan ja matematiikan laitokselle oltiin perustamassa fotoniikan ja kaupallistamisen professuuria.

– He laittoivat kasaan tällaisen Suomessa uraauurtavan professuurin, johon sitten kutsuivat minut. Aika nopeasti syntyi päätös, että ilman muuta otan sen vastaan.

– Itä-Suomen yliopistossa oltiin havaittu, että Suomessa on paljon tutkimusta, mutta onnistunut kaupallistaminen puuttuu. Minulle annettiin aika pitkälle vapaat kädet, kunhan pystyisin luomaan tehdystä tutkimuksesta uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja Suomeen.

Saarinen on vielä paljon yhteydessä Piilaaksoon. Hänen vanhoja tuttujaan on käynyt esimerkiksi luennoimassa Suomessa Amerikan markkinoista. Piilaaksoon palaaminen ei tunnu mahdottomalta ajatukselta.

– Jäin kyllä kaipaamaan sitä paikkaa hyvin paljon.