SEY tyrmää pyydystä ja päästä -kalastuksen

Pyydystä ja päästä -kalastusmuoto aiheuttaa Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan kaloille tarpeetonta kipua ja stressiä. Liitto vaatii, että kalastusmuoto pitää kieltää uudistettavassa eläinsuojelulaissa.

Kotimaa
Yhden ajosiiman pituus on 20 kilometriä ja siinä on 1 000 koukkua. Koukku tappaa varmasti, ennemmin tai myöhemmin.Jarmo Honkanen / Yle

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan pyydystä ja päästä -kalastus aiheuttaa kaloille kipua ja stressiä. Lisäksi osa kaloista vaurioituu niin pahoin, että kuolee pian vapauttamisen jälkeen.

Liitto muistuttaa, että jo nykyisen eläinsuojelulain mukaan tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimelle on kielletty.

– Kala ei kykene ilmaisemaan kipuaan ihmiselle ymmärrettävällä tavalla, sillä siltä esimerkiksi puuttuvat äänihuulet ja ihmiselle helposti tulkittavat ilmeet, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

Kalojen yleisimmät kuolinsyyt ovat olleet syvälle tunkeutunut koukku ja vääränlainen käsittely. Pulli sanoo, että eläinten hyvinvointitutkijat ovat lähes yksimielisiä siitä, että kala tuntee kipua. Hyvinvointitutkimuksessa vallitsevan käsityksen mukaan kala tuntee kipua myös suussaan, johon ongenkoukku porautuu.

Muita keinoja käyttöön

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedotteessa todetaan, että pyydystä ja päästä -kalastuksen tavoitteena on pyydystämisen tuottama nautinto sen sijaan, että kala käytettäisiin ravinnoksi. Kala vapautetaan pyydystämisen jälkeen. Kalastusmuodon suosio kasvaa ja sitä perustellaan usein sillä, että se auttaa kalakantoja toipumaan liikakalastuksesta.

– Kalastusmuoto ei ole eettinen eikä järkevä ratkaisu kalakantojen suojeluun, vaan kalakantoja voidaan tukea kalastuksen rajoittamisella ja tietyissä tapauksissa kalojen istutuksilla, sanoo Pulli.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto vaatii, että pyydystä ja päästä -kalastus pitää kieltää uudistettavassa eläinsuojelulaissa.