Hyppää sisältöön

Luomutuottaja vs. luomun tyrmännyt – "Meitä tavallisia viljelijöitä mustamaalataan"

Luomuun siirtyneet tuottajat kokevat tekevänsä ekologisen ratkaisun, joka myös imagonsa puolesta edistää tuotteen myyntiä. Niinsanottu tavallinen viljelijä kokee hänkin tuottavansa – luomun varjossa – puhdasta ruokaa.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Tuukka Kuusojan lammastilalla käyskentelee noin 170 lammasta. Tilalla on siirrytty luomuviljelyyn vuonna 2008. Pellolla kasvaa apilanurmea.

– Raha oli se tärkein syy, apulannat maksoivat niin paljon. Oli myös kiinnostusta luomuun, koska siinä on tulevaisuus. Tässä tavassa viljellä kiinnostaa myös maan parannus, luomussa ei keskitytä pelkkään kasviin, niin kuin tavanomaisessa viljelyssä. Luomussa yritetään saada maan parhaat ominaisuudet esiin.

– Joudumme toki ostamaan viljaa tilalle, koska pelkkä heinä ei riitä. Lampaille tarvitaan valkuaisrehua. Se luomuvilja maksaa vähän enemmän.

Talvella Tuukka Kuusojan lampaat ruoskuttavat esikuivattua säilöheinää ja kaurahernepaalia.

– Kyllä luomuun siirtyminen on ollut oikea ratkaisu, heinä kasvaa hyvin ja maa tykkää.

Luomulla on hyvä imago

Viime keväänä tilalla ryhdyttiin kasvattamaan luomulampaita.

– Suoramyynnissä pystyn sanomaan asiakkaille, että tämä on luomua. Se on imagollinen syy tänä päivänä. Etelä-Suomessa luomukaritsa on myyntivaltti.

Lammastilallinen kokee luomuun siirtymisen paikka paikoin työläänä.

Kyllä luomuun siirtyminen on ollut oikea ratkaisu, heinä kasvaa hyvin ja maa tykkää.

Tuukka Kuusoja

– Enemmän on tullut paperitöitä. Tarkastajan käynnit maksan itse, se on aika kallista. Mutta, pitäähän tavanomaisessa viljelyssäkin pitää tarkasti käytännöistä kiinni ja maksuja tulee siinäkin.

– Kun näen kuinka lammas nauttii, niin uskon, että luomu oli oikea ratkaisu. Lisäksi ne kasvavat hyvin, pässinpojillakin on ollut 400 gramman päivätahti, sanoo Tuukka Kuusoja.

Apulannan kylväjä nukkuu yönsä hyvin

Vaalassa yli satapäistä karjaa kasvattava Hannu Hiltunen on niin sanotun tavanomaisen tuotannon puolella. Hiltusta hermostuttaa nykyinen luomutuotannon ylistäminen.

En ymmärrä, kuinka nykyään kehutaan tätä luomua maasta taivaisiin.

Hannu Hiltunen

– Ymmärrän luomuviljelijäitä ja kunnioitan heidän linjavalintaansa. Mutta sitä en ymmärrä, kuinka nykyään kehutaan tätä luomua maasta taivaisiin ja samalla mustamaalataan meitä niinsanottuja tavallisia viljelijöitä, Hiltunen jyrähtää.

– Suomessa on elintarvikkeet ovat suhteellisen puhtaita. Minua ihmetyttää jatkuva höpötys, että luomu on puhdasta. Vähän ihmetyttää sekin, että säästääkö se luontoa, kun pitää olla pinta-alaa enemmän, miettii Hiltunen.

Hiltusella on reilut 60 hehtaaria peltoja, jotka riittävät oman karjan ruokkimiseen, ja loput rehut Hiltunen myy tilan ulkopuolelle. Hänen mukaansa luomuviljelijöillä on peltoa 200 hehtaaria tai jopa enemmänkin, koska luomupellot eivät tuota yhtä hyvin kuin lannoitetut.

Normiviljelyssä nykyaikainen lantapolitiikka ja fosforitasepäästöt kiristyvät koko ajan, sehän menee kohta luonnostaan luomuun.

Hannu Hiltunen

Hiltunen harkitsi itsekin aikoinaan luomuun siirtymistä, mutta peltoalaa olisi pitänyt kasvattaa niin paljon, että mies totesi vaihtoehdon kannattamattomaksi.

– Ei minun maat olisi riittäneet luomutuotantoon siirtymiseen.

Hannu Hiltusta mietittyää luomutuotannossa myös rikkaruohojen torjunta.

– Siinä on melkoinen työmaa, jos ei saa käyttää torjunta-aineita. Luomutuotannossahan on sallittu vain rikkaruohojen mekaaninen torjunta. En usko, että hankalimmat tapaukset, kuten nokkonen, hevonhierakka tai niittyleinikki, ovat torjuttavissa niittämällä.

Hiltusen omatuntoa ei kolkuta, että pelloille on heitetty apulantaa.

– Normiviljelyssä nykyaikainen lantapolitiikka ja fosforitasepäästöt kiristyvät koko ajan, sehän menee kohta luonnostaan luomuun. Ja onhan luomutiloillakin karjanlannassa fosforia, perustelee Hiltunen.

Vaalalaisviljelijä käy hyvillä mielin iltaisin nukkumaan.

– Minusta ei saisi korostaa, että se luomu on Suomen tulevaisuus. Kyllä me tavalliset viljelijätkin pyrimme siihen, että eväs olisi mahdollisimman puhdasta. Itse laitan vähemmän lantaa kuin mitä viljelysuunnitelmassa laskettu, ja onhan tuo kasvanut, toteaa Hiltunen.