Sepänkylän ohitustie on vihdoin avattu – keskeneräinen tienjatke ruuhkautti liikenteen

Kolme vuotta työnalla ollut suururakka, Sepänkylän ohitustie Vaasan ja Mustasaaren välillä, on avattu liikenteelle viime yönä. Todellinen koetinkivi olikin heti tiistaiaamuna, kun työmatkalaisten suuri massa lähti liikkeelle kello 7.30–9 maissa.

liikenne
Sepänkylän ohitustie ylikulkusillalta
Katso hyperlapse-video Sepänkylän ohitustieltä

Sepänkylän uudenkarhea ohitustie on nyt tiistaina käytössä ensimmäistä päivää. Kuitenkin ohitustien jatke Stormossenin ja Koivulahden välillä valmistuu vasta ensi kesäksi. Sen päällystystöiden takia aamun työmatkaliikenne ruuhkautuikin tiistaina pahasti.

Stormossenin entisestä risteyksestä Koivulahteen päin on käytössä tällä hetkellä vain yksi kaista, ja aamuruuhkassa jonot olivat pahimmillaan lähes kaksi kilometriä pitkiä. Kun tästä pullonkaulasta selvisi, ohitustiellä liikenne sujui rivakasti.

Uuteen oppii muutamassa päivässä

Nelikaistaisella ohitustiellä nopeusrajoitus on 80 km/h lukuunottamatta paria keskeneräistä kohtaa, joissa rajoitus on alennettu kuuteenkymppiin. Liikennejärjestelyt ovat uudella tiellä aivan toisenlaiset kuin mihin on totuttu. Tarkkuutta vaaditaan jokaiselta kulkijalta.

– Tarkkana kannattaa olla, lukea opasteita ja noudattaa nopeusrajoituksia – eikä kannata hätääntyä, jos ajaa jostain liittymästä ohi! Meillä on kuitenkin täällä lyhyet välimatkat eli voi mennä sitten seuraavasta liittymästä, muistuttaa Liikenneturvan Vaasan yhteyspäällikkö Heli Lintamo.

Uuteen tottuminen vie Lintamon arvion mukaan muutaman päivän, ei sen enempää. Aivojumppaa on autoilijoille tarjolla.

Sepänkylän ohitustie
Heidi-Maria Harju / Yle

– Varsinkin Koivulahden päässä, missä on vielä liikennevalot ja yksi kaista käytössä ja aamuruuhka on aika kova, niin jumppaa riittää jokaiselle. Pitää olla aika tarkkana, että selviää liikenteessä. Autojahan tulee aamuruuhkassa aivan helminauhana, Lintamo muistuttaa.

Rutiini tappaa liikenteessäkin

Itse asiassa juuri se vanha, tuttu, päivittäinen reitti saattaa olla erittäin vaarallinen. Keskittyminen herpaantuu helposti tutulla työmatkalla.

– Tuttu reitti on vaarallinen, koska sitä on jotenkin rentoutunut, eikä ympäristöön tule kiinnitettyä huomiota. Kun ajatuksen ovat muualla, se on kaikista suurin vaaratekijä liikenteessä. Esimerkiksi kännykkään puhuminen ei ole suositeltavaa ajon aikana, koska kuljettajan tehtävä on vain seurata liikennettä ja omaa ajamistaan. Jos ajatukset ovat muualla, helposti käy niin, ettei muista matkasta mitään, sanoo Heli Lintamo Liikenneturvasta.

Heli Lintamolla on pari hyvää kikkaa, miten ajatuksen saa pidettyä ajamisessa tutullakin reitillä.

– Voi vaikka pientä muistileikkiä pitää itselleen: muistella, mitä tulee seuraavaksi ja miettiä vastaan tulevia kylttejä – vähän niin kuin lapsille pidetään tietovisaa, samalla tavalla voi myös itselleen pitää.