1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Meditatiivinen taide purkaa stressiä

Meditatiivisessa taiteessa yhdistyvät meditaatio ja omien mielenliikkeiden kuvaaminen maalaamalla. Kun tavoitteena ei olekaan esittävä taide, pääsevät arjen kiire ja stressi purkautumaan.

kulttuuri
Taidohjaaja Niina Niskanen auttaa ihmisiä tekemään rauhassa ja hitaasti taidetta, joka ei pyri esittämään mitään.
Taidohjaaja Niina Niskanen auttaa ihmisiä tekemään rauhassa ja hitaasti taidetta, joka ei pyri esittämään mitään.Niina Niskanen

Taideohjaaja Niina Niskanen ohjaa meditatiivista taidetta ryhmille. Työskentely aloitetaan aina meditaatiolla, ja sen jälkeen ryhmäläiset alkavat maalata kuvia, joita heidän mielessä on liikkunut ja liikkuu.

Syntyvät kuviot ja värit vaihtelevat ihmisten välillä. Osa maalaa abstrakteja kuvioita, jotkut saavat vaikutteita lapsuudenmuistoista, toiset elämänsä ihmisistä.

– Aika usein syntyy myös peruskuvioita, kuten ympyröitä ja muotoja, joita täytetään eri kuvioilla. Olen nähnyt hyvin monenlaista, Niskanen kertoo.

Hidas elämäntapa

Myös kuvittajana ja korttien maalaustöiden parissa tilaustöitä tekevä Niskanen alkoi yhdistää meditaation ja taiteen tekemisen oman joogaharrastuksensa innoittamana.

Hän uskoo, että luovuus on arjen kiireelle ja stressille hyvää vastapainoa.

Kun maalaa vain itselleen, siitä tulee hyvä kokemus ja se auttaa henkisessä kasvamisessa.

Niina Niskanen

On tärkeää tehdä rauhassa ja hitaasti taidetta, joka ei pyri esittämään mitään.

– Kutsun tätä flow-taiteeksi eli tämä on hidasta elämäntapaa. Teen itsekin meditatiivisen elämänrytmin mukaan taidetta ja se tasapainottaa työtäni arjessa.

Voimavaroja ja henkistä kasvua

Niskanen kertoo, ettei meditatiivisessa taiteessa ole mitään arvostelevaa, vaan jokainen saa tehdä juuri sitä, mikä tuntuu hyvältä.

– Kun maalaa vain itselleen, siitä tulee hyvä kokemus ja se auttaa henkisessä kasvamisessa, hän uskoo.

Niskanen on saanut paljon palautetta siitä, että ihmiset ovat meditatiivisen taiteen kautta avautuneet ja päässeet yhteyteen niin sanotun sisäisen taiteilijansa kanssa.

– Monet kurssilaisista ovat olleet yllättyneitä siitä, miten hyvin he osaavatkin maalata, vaikkeivät olisi aiemmin sitä tehneetkään. Siitä on hyvä jatkaa, Niskanen kannustaa.

Lue seuraavaksi