Juice Leskisen risainen elämä viimein kirjaksi

Muusikko Juice Leskisestä on ilmestynyt ensimmäinen perusteellinen elämäkerta. Kirjassa Risainen elämä perheenjäsenet ja ystävät muistelevat rehellisesti ja kaunistelematta monipuolisena taiteilijana tunnettua laulaja-lauluntekijää.

kulttuuri
Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.
Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.Arja Lento / Yle

Monipuolisesta taiteilijasta, Juice Leskisestä on ilmestynyt kattava ja laaja elämäkerta lähes kymmenen vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

– Nyt oli otollinen aika muistella Juicea. Kuolemasta on kuitenkin mennyt kohta kymmenen vuotta. Muistoihin on tarpeeksi välimatkaa, mutta silti ne ovat tuoreessa muistissa vielä, sanoo kirjailija ja kirjan kirjoittaja Antti Heikkinen.

Haastattelujen kautta tuli aika tarkka kokonaiskuva Juicesta, ristiriitaisesta miehestä, joka eli risaisen elämän

Antti Heikkinen

Kirjassa on paljon ennen julkaisematonta materiaalia juankoskelaissyntyisestä Juicesta. Antti Heikkinen on penkonut arkistoja, kirjeitä ja Leskisen valtavaa tuotantoa sekä haastatellut yli sataa perheenjäsentä, ystävää ja hänet tuntenutta henkilöä.

– Luulen, että näiden haastattelujen kautta tuli aika tarkka kokonaiskuva Juicesta, ristiriitaisesta miehestä, joka eli risaisen elämän.

Juice Leskinen
Juice LeskinenMikko Alatalon arkisto

Leskinen oli hankala ja pirullinen

Pauli Matti Juhani Leskinen (myöhemmin Juhani Juice Leskinen) oli elämäkerran mukaan omasta mielestään nero. Suorapuheisten haastateltavien mielestä Juice oli itsepäinen, itsekeskeinen ja juoppo, mutta ilman rock-roolia myös herkkä ja ujo.

Kyllä kaikki tietävät, että Leskinen oli hankala ja Leskinen oli pirullinen ja sen kanssa oli vaikea tulla toimeen

Antti Heikkinen

– Kyllä kaikki tietävät, että Leskinen oli hankala ja Leskinen oli pirullinen ja sen kanssa oli vaikea tulla toimeen ja se osasi olla itsekäs, mutta kyllä hän osasi olla myös tosi rakastettava ja tosi rakastava. Kyllä hän omiensa puolta piti vahvasti silloin, kun oli päättänyt, että tuosta tyypistä tykkään, Antti Heikkinen muistuttaa.

Laulaja-lauluntekijä, sanoittaja, kirjailija, kääntäjä ja runoilija sai lisänimet suomalaisen rock-musiikin isähahmo ja Suomirockin Kekkonen.

– Kyllä se merkitys on valtavan iso ennen kaikkea siinä, mitä Leskinen teki suomalaiselle rocklyriikalle, tavallaan loi sen. Ja sitten se hirvittävä työmäärä, jonka hän teki 75-90-luvun lopulla, se on uskomaton määrä tavaraa, aivan hillitön määrä.

Yksityiskohta Juicen riimivihkosta.
Yksityiskohta Juicen riimivihkosta.Siltala

Leskinen oli äärimmäisen miellyttävä

Nilsiäläinen toimittaja ja kirjailija Antti Heikkinen on itse tavannut ja haastatellut Juice Leskistä sanomalehteen.

– Jännitin ihan sen takia, että vanhemmat kollegat olivat paljon varoitelleet, että Juice saattaa heittää sinut ulos, eikä koskaan tiedä, mitä Juice sanoo. Mutta tapasin aina äärimmäisen miellyttävän Juicen, joka oli niin helppo haastateltava, ettei mitään rajaa, tykkäsi puhua ja tuoda omia mielipiteitään julki.

Juice Leskinen
Juice LeskinenRaine Lehtoranta / Aamulehti

Yli 400-sivuisen elämäkerran kirjoittaminen kesti pari vuotta.

– Minun mielikuvat ja muistikuvat Leskisestä ovat positiivisiä ja sitten on paljon myös aivan vastakkaisia. Näin siinä ilmeisen ristiriidan ja halusin tutkia asiaa.

Maksakirroosia, munuaisten vajaatoimintaa ja diabetesta sairastaneen Juice Leskisen tahti alkoi hiipua 2000-luvulla. Hän kuoli 56-vuotiaana vuonna 2006.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Juice kommentoi A-studion haastattelussa vuonna 2003 lehtien kirjoittelua h�nen terveydest��n.Lähde: Elävä Arkisto