1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotkassa alkaa maksuton asianajajaneuvonta

Neuvoa voi kysyä esimerkiksi testamentin ja avioehdon tarpeeseen tai talokauppoihin liittyviin ongelmiin. Ilman ajanvarausta toimivassa neuvonnassa ei laadita asiakirjoja.

Kotimaan uutiset
Mies tutkii papereita oikeudessa.
Juha Korhonen / Yle

Kotkassa alkaa maksuton asianajajaneuvotonta.

Suomen Asianajajaliiton organisoima palvelu toimii jo noin kymmenellä paikkakunnalla Suomessa. Suomen asianajajaliiton kehitys- ja viestintäpäällikkö Janne Laukkanen kertoo, että lähes joka toinen saa vastauksen ongelmaansa jo päivystyksessä.

Laukkasen mukaan noin 30–40 prosenttia ohjataan eteenpäin joko asianajajan tai oikeusaputoimiston puheille. Loput ohjataan kääntymään suoraan viranomaisen, kuten esimerkiksi verottajan, puoleen.

Laukkasen mukaan neuvonnassa kysymykset painottuvat paljolti perhe- ja perintöoikeuteen, esimerkiksi testamentin ja avioehdon tarpeeseen ja laadintaan, mutta myös asuntokaupoista kaivataan neuvoja. Ilman ajanvarausta toimivassa neuvonnassa ei laadita asiakirjoja.

Kotkan asianajajapäivystyksessä päivystysvastaavana toimii avustava lakimies Jussi Raatikainen Asianajotoimisto Karhusta. Raatikaisen mukaan ainakin valtakunnallisesti tarve tällaiselle neuvonalle on havaittu. Hän uskoo tarvetta olevan myös Kotkassa. Raatikaisen mukaan toimintaa voidaan kehittää esimerkiksi päivystysmäärien suhteen syksyn aikana saatujen kokemusten pohjalta.

Viime vuonna asianajajaliiton neuvontapisteissä kävi 1350 asiakasta. Enemmistö neuvonnassa kävijöistä on työikäisiä. Asianajajaliiton Kymen paikallisoston järjestämää neuvontaa on tarjolla keskiviikosta lähtien joka toinen viikko Kotkan pääkirjastossa kello 17–19.

Lue seuraavaksi