Viikko verkossa: Suomalainen nettijulkkis sai miljoonayleisön ilman television tai lehtien apua

Petri Himmeä tunnistetaan kadulla ja hänen yhdellä videollaan on jopa satojatuhansia katsojia. Perinteisessä mediassa Himmeästä ei tiedetä mitään. Hän on uudenlainen nettijulkkis.

Kotimaa
Petri Himmeä
Petri Himmeä saa Youtube-videoiden tekemisestä rahaa, mutta hän ei voi sopimuksensa mukaan paljastaa summia.

Internetiin on syntynyt oma julkisuutensa, joka ei ole kosketuksissa perinteiseen mediaan.

Otetaan esimerkiksi Petri Himmeä, videobloggaaja, jonka suosituinta videota on katsottu lähes 800 000 kertaa. Hänen videoitaan on katseltu yhteensä miljoonia kertoja.

Kun ryhdyn haastattelemaan Himmeää, paljastuu, että häntä on vain kerran aiemmin haastateltu perinteiseen mediaan, ja sekin oli viime kuussa.

Siitä huolimatta Himmeä on jo vuosia ollut julkkis.

Kun Himmeä esimerkiksi ilmoitti eräällä Youtube-kanavallaan, että hän alkaisi tehdä henkilökohtaista videoblogia, hänen uusi kanavansa täyttyi heti kiinnostuneista.

Yli tuhat ihmistä oli ilmoittautunut tilaajiksi ennen kuin ensimmäistäkään videota oli julkaistu.

Valtamediassa ei tiedetä mitään Himmeästä, kuten ei monesta muustakaan Youtube-julkkiksesta.

Kaikki alkoi Nintendosta

Youtube-videopalvelu kehitettiin Yhdysvalloissa vuonna 2005. Seuraavana vuonna Google osti sen, ja siitä tuli globaali jättiläinen. Petri Himmeä katseli Youtubesta keväällä 2009 yhdysvaltalaista kanavaa, jota teki nimimerkki Angry Video Game Nerd.

Himmeä halusi tehdä samanlaisia videoita. Nettiforumilla ei uskottu, että sama toimisi Suomessa.

Himmeä kehitteli hahmon nimeltä NESRetku, joka vastasi amerikkalaista esikuvaansa. Hahmo istui sohvalla, kittasi kaljaa ja raivosi vanhoille Nintendo-peleille.

Videot löysivät heti yleisön, tuhansia nuoria.

Kesällä 2009 Himmeä huomasi, että videoiden tekeminen vaikutti kuin uusi parisuhde. Kaverit jäivät vähemmälle huomiolle ja baareissa juokseminen loppui. Kaikki vapaa-aika meni videoiden tekemiseen.

– Fanit lähettivät viestejä ja kysyivät, saisivatko he tulla kotiini pelaamaan Nintentoa. Se oli outoa, Himmeä muistelee.

Sen jälkeen tuli uran toinen tähtihetki, kun Himmeä kehitti hahmon nimeltä Taistelu-Jaska. Sillä nimellä hän dubbasi eli suomensi liikkuvan kuvan päälle vanhoja He-Man-sarjan jaksoja. Videot saivat satojatuhansia katselukertoja.

Persoona esiin

Kolme vuotta sitten Himmeä ilmoitti, että hän ryhtyy vloggaamaan, eli pitämään videoblogia. Se tarkoitti puhetta suoraan kameralle omana itsenään.

Siinä vaiheessa Himmeä oli jo videoiden tekemisen konkari. Oman persoonan esille tuominen oli kuitenkin uutta. Hän myöntää, että se ei olisi onnistunut ilman pitkää taustaa peli- ja huumorivideoiden tekemisessä.

Himmeä kertoo yllättyvänsä siitä, mitä hänelle tapahtuu, kun kamera alkoi nauhoittaa.

– Olen ikään kuin tarkkailijana omassa kehossani ja ihmettelen, että mitä sieltä tulee, hän kuvailee.

Himmeä huomasi, että paras tapa tehdä videoblogia on olla miettimättä mitään. Hän kävelee kameran eteen ja alkaa ja ajatella ääneen. Silloin juttua tulee kuin itsestään.

Himmeä sai ensi kertaa tunnustusta tänä kesänä. Hänet valittiin videoiden tekijöille tarkoitetussa Tubecon-tapahtumassa vuoden miesvloggaajaksi.

Youtube-julkisuus kohtaa perinteisen julkisuuden yhä useammin. Esimerkiksi tänä syksynä Soikku eli Sonja Hämäläinen osallistuu Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Youtubessa aloittanut Justimus on jo useimmille tuttu.

Myös videoiden tekijöille tarkoitettu Tubecon-tapahtuma sai huomiota perinteisessä mediassa.

Petri Himmeä tekee videoita edelleen ahkerasti. Hän sai juuri päätökseen kahden viikon pituisen haasteen, jossa hän teki joka päivä uuden videon.

Videoblogi kerää paljon vähemmän katsojia kuin huumorivideot, mutta Himmeä pitää videobloggausta silti antoisampana.

– Videoblogin kommenteissa syntyy keskustelua, mikä on minulle tosi tärkeää, Himmeä sanoo.

Himmeä saa videoistaan myös rahaa, mutta hän ei voi paljastaa summia.

Rahaa ei vielä tule ovista ja ikkunoista, sillä Lohjalla asuva Himmeä on päivät töissä roskakuskina.

Lue Petri Himmeän vinkit: Näin teet videoblogin

Lue Ylen toimittajan Ville Vaarnen kokeilusta, jossa hän siirsi koko elämänsä viikoksi nettiin.